Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno si klestí cestu k další části městského okruhu. Dohodlo se s husovickými sokoly

Očekávaný a důležitý krok udělalo Brno v cestě za vytouženým dopravním okruhem v úseku Tomkovo náměstí a Rokytova. Zastupitelé města schválili dohodu s husovickými sokoly, kteří v místě stavby mají pozemky. Dohoda umožňuje směnu pozemků, což usnadní výstavbu projektu.

Nevyřešené majetkoprávní vztahy dlouhodobě činily komplikace před chystanou výstavbou městského okruhu. Sokolové měli totiž v místech plánované stavby pozemky včetně tělocvičny, šla k zemi. Město po dlouhém vyjednávání nakonec se zástupci tělovýchovného spolku našlo společnou řeč a předběžně se dohodlo na podmínkách vyrovnání, jehož podobu představilo už loni v zimě.  

Součástí dohody, kterou na svém posledním zasedání schválili městští zastupitelé, je, že moravská metropole získá dvě parcely potřebné k výstavbě rampy. Na oplátku sokolům poskytne dotaci na sportovní halu a rekonstrukci areálu. „Základním benefitem pro město je, že získáme pozemky, na kterých můžeme vybudovat rampu umožňující napojení plánované městské třídy Nová Dukelská na velký městský okruh v úseku Tomkovo náměstí a Rokytova. Díky tomu se nám podaří vytvořit podmínky pro rekultivaci a rozvoj celé lokality,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Dotace na stavbu nového sportoviště činí 35 milionů korun. Magistrát se zavázal, že v projektu bude spolupracovat s husovickými sokoly. Součástí dohody, kterou radnice představila v memorandu, je například také příslib, že cvičenci získají od magistrátu příspěvek zhruba ve výší půl milionu korun na rekonstrukci povrchu tenisových kurtů na Cacovickém ostrově v brněnských Obřanech. Tam mají místní tenisté dočasný azyl, jelikož na domácích kurtech u řeky Svitavy si po dobu stavebních prací nezahrají. 

Práce pokračují

V projektu na vybudování dopravního díla v oblasti Tomkova náměstí dělníci už přeložili horkovod či pokračují dále v přeložkách inženýrských sítí, z nichž největší část tvoří elektro a vodohospodářské objekty. Přes řeku položili i lávku pro pěší nebo budují vedle Provazníkovy ulice opěrnou zeď či staví mostní estakádu, které překlene Maloměřické nádraží a řeku Svitavu. Zakázku zpracovává sdružení firem FIRESTA-Fišer, OHLA ŽS a Metrostav DIZ. Projekt se člení na dvě části – Tomkovo náměstí a Rokytova. Celkově budovaný úsek měří 1,2 kilometru. Celkem vyjde stavba na 2,4 miliardy korun.

Práce pokračují také v Žabovřeské ulici, kde se na rozšíření dopravního okruhu pracuje od roku 2018. Dělníci už mají více než polovinu prací hotovou. Vybudovali například tramvajový tunel ve skále a v současné době se chystají na stavbu silniční galerie. 

Brno se blíží dopravnímu okruhu. Stavbu ale komplikuje drahý materiál

S napětím a velkým zájmem sledují lidé v moravské metropoli výstavbu velkého městského úseku, který roste současně v úseku Tomkovo náměstí–Rokytova a Žabovřeská, kde dělníci dovybavují tramvajový tunel nebo chystají silniční galerii. Práce podle...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky Brno, VMO, Tomkovo náměstí, ŘSD, pozemek, projekt, stavba, Rokytov, Markéta Vaňková, Svitava, ODS, Metrostav DIZ s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si klestí cestu k další části městského okruhu. Dohodlo se s husovickými sokoly  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.