Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno bojuje proti zombíkům s mobily polepenou šalinou

Jel jsem beze strachu, zbyla ze mne jen hrst prachu. Tak zní jedno z hesel zdobících novou brněnskou šalinu, která upozorňuje na nebezpečné trendy dnešní doby. Kvůli mobilům a hudbě ve sluchátkách se lidé podle brněnského dopravního podniku chovají jako zombíci a přehlížejí jedoucí vozy.

Zombie tramvaj, která se stala hlavním symbolem letošní kampaně Brnem bezpečně, dnes poprvé vyjela do provozu. Městem bude kroužit minimálně rok a cestující se jí nejčastěji svezou na linkách číslo 2, 5, 6 a 7. Brněnský dopravní podnik kampaní upozorňuje na nebezpečí střetu tramvaje s chodci i s ostatními řidiči.

„Chceme apelovat na obyvatele Brna, aby se nechovali jako zombie a vnímali, co se v provozu děje. Proto do ulic vysíláme zombie tramvaj,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Součástí osvětové kampaně jsou i výukové programy v mateřských a základních školách, instalace palubních nehodových kamer a umístění patnácti nových alkohol testerů do autobusů.

„Naše autobusy, tramvaje a trolejbusy loni figurovaly asi u sedmi stovek nehod. Hlavní problém spočíval v nedání přednosti našemu vozu. Za poslední tři roky skončilo kvůli nepozornosti pod koly tramvají třiačtyřicet chodců. Mobilní telefony a sluchátka tento problém jen umocňují,“ doplnil Havránek.

Nebezpečí moderních trendů a následky nepozornosti předvedl dopravní podnik na konkrétním příkladu. Řidič se s novou šalinou rozjel běžnou rychlostí a v momentě, kdy spatřil figurky zombíků představující chodce, začal brzdit. Než ale úplně zastavil jednu z kartonových postaviček srazil.

Podle koordinátorky prevence Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Petry Ledabylové končí nehody po střetu s několikatunovými vozy většinou tragicky. Brzdná dráha tramvaje je při rychlosti čtyřicet kilometrů za hodinu a okamžitém brždění dlouhá asi třicet metrů. Pokud se jedná o tramvaj se dvěma vozy, která je plná lidí, prodlouží se dráha až na šedesát metrů. Řidiči tak nastalou situaci často nedokážou ovlivnit.

Brněnští autobusáci si před jízdou dýchnou do nových alkotesterů

Řidiči autobusů brněnské MHD mají novou povinnost. Před zahájením jízdy budou muset podstoupit testování na alkohol. Městský dopravce nakoupil i nainstaloval do celkem patnácti vozů nové testery. V případě, že šoféři dechovou zkoušku nezvládnou,...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, zombie šalina, kampaň, bezpečnost, DPMB, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bojuje proti zombíkům s mobily polepenou šalinou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.