Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno ví, kudy pojedou šaliny na sídliště Lesná

Moravská metropole se pochlubila novou vizualizací, která ukazuje, jak protáhnout tramvajové koleje až na sídliště Lesná. Zamýšlená trať povede ze Štefánikovy čtvrti až do Čertovy rokle. Město chce začít stavět do dvou let a očekává, že za záměr utratí stovky milionů korun.

Šaliny v Brně aktuálně končí v zastávce Štefánikova čtvrť, odkud cestující mířící na sídliště či do dalších částí Lesné přestupují na autobusy. O prodloužení trasy se v moravské metropoli mluví několik let. Nyní se na radnici objevily první konkrétní plány.

„Nové koleje spojí současné konečné zastávky Štefánikova čtvrť s Čertovou roklí. Tramvaj pojede po Merhautově a Okružní ulici ke křižovatce s třídy Generála Píky, kde se napojí na stávající trať,“ popsal plány Dopravní podnik města Brna (DPMB), který počítá i s rekonstrukcí stávajících zastávek na trati.

Magistrát na začátku března pověřil městského dopravce, aby k záměru vypracoval projektovou dokumentaci pro stavební povolení. Podle brněnských radních je cílem nákladné investice odlehčení a zrychlení dopravy do centra pro lidi z Lesné, kde bydlí tisíce Brňanů. Pokud půjde v Brně vše podle plánu, chce začít budovat novou tramvajovou trať už za dva roky. Při odhadech o tom, kdy se projekt teoreticky dokončí, mluví radnice o roku 2026. Celkové náklady činí zhruba 300 milionů korun. Očekává se, že stavbu rozdělí město do dvou etap. V první se upraví a přestaví most přes železniční trať v Seifertově ulici, který je v havarijním stavu.

Druhá etapa se bude věnovat samotnému pokládání kolejí až ke křižovatce s třídy generála Píky. Současně proběhne úprava povrchu vozovky v celé šíři nové trati, kapacitní úpravy křižovatek a také uzpůsobení stávajících zastávek autobusů. Konkrétně se to dotkne zastávek Štefánikova čtvrť, Lesná nádraží, Poliklinika Lesná a Halasovo náměstí. Nově vznikne zastávka Provazníkova, která zajistí pohodlný přestup z klíčových trolejbusových linek 25 a 26,“ dodal už dříve  mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Brno si přeje, aby šaliny jezdily až na sídliště Lesná

Připravte projekt pro stavební povolení na prodloužení tramvajové trati až na sídliště Lesná. Takový pokyn dalo město brněnskému dopravní podniku, který moravská metropole úkolem pověřila. Pokud dopravce splní zadání a nenastanou další...

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky Brno, Lesná, DPMB, Vizualizace, sídliště, Dopravní podnik města Brna, Lesné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno ví, kudy pojedou šaliny na sídliště Lesná  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.