Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnské ulice bude brázdit samořiditelný minibus. Na palubu vezme každého a zadarmo

Po Brně se už brzy bude prohánět autobus bez řidiče. Projekt autonomního minibusu se v moravské metropoli začne testovat od druhé poloviny roku. Nastoupit do vozu budou moct obyvatelé i návštěvníci města. Vozidlo by mělo fungovat na některé z linek městské hromadné dopravy.

Zájemci se v Brně budou nmct bezplatně svézt autonomním minibusem. „Jedná se o naprosto jedinečnou příležitost vyzkoušet tento způsob veřejné dopravy, který doposud nebyl v Česku k vidění,“ představil projekt Marek Vanžura z Centra dopravního výzkumu.

Cílem projektu je zjistit, zdali má zapojení těchto vozidel do veřejné dopravy smysluplné využití, a pokud ano, jaký je optimální způsob jejich provozu. Tento typ autobusů může také výrazně pomoct zvýšit bezpečnost silničního provozu, neboť řídicí výpočetní systém disponuje rychlejšími reakčními časy než člověk.

Sebedokonaleji fungující stroj ale bezpečnější silnice nezajistí, pokud si nezíská důvěru lidí. Autoři projektu proto chtějí nejdřív zjistit, jak lidé samořiditelné vozy vnímají. „Technická stránka je pouze polovina rovnice. Tou druhou je ochota lidí coby uživatelů využívat služby poskytované autonomními vozidly,“ doplnil Vanžura.

Aby šlo testování hladce a odstranila se rizika jakéhokoliv nebezpečí, na situaci bude ve vozidle dohlížet takzvaný bezpečnostní řidič. Ten v případě potřeby nad minibusem převezme kontrolu.

Brno nebude jediným městem, kde budou moci cestující tuto příležitosti využít. „Postupně vozy nasadíme na několika různých místech, abychom ověřili jeho efektivitu v rozličných podmínkách a situacích,“ okomentoval ředitel společnosti Roboauto Martin Králík. O konkrétních lokalitách budou řešitelé projektu veřejnost včas informovat.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Centrum dopravního podniku

Štítky doprava, Brno, autobus, technologie, projekt, Centrum dopravního výzkumu, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské ulice bude brázdit samořiditelný minibus. Na palubu vezme každého a zadarmo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.