Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Spoje veřejné dopravy na jihu Moravy se zatím daří vypravovat, ale řidičů je málo

Autobusové spoje na jižní Moravě i spoje v brněnské MHD zatím dopravci vypravují všechny podle jízdních řádů, ale už několik dnů se je daří zajistit jen s vypětím sil. A pokud se nemocnost řidičů zvýší, přijde omezování dopravy. V Brně by se to týkalo spojů, které slouží převážně pro obsluhu vysokých škol, v linkové dopravě by šlo o spoje, které neslouží školákům, případně jezdí jako posilové. Řekli to mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková a mluvčí společnosti Kordis JMK Květoslav Havlík.

Situace na jižní Moravě je nyní ve srovnání s jinými kraji poměrně příznivá, v karanténě není kvůli covidu-19 tolik lidí. Proto ještě spoje jezdí bez omezení. Nicméně nemocnost je vyšší, než je v tomto období běžné. I když v Brně nemůže za absence pouze covid. „Řidičů je nemocných zhruba patnáct procent a jen malá část je doma s covidem. S ním je doma čtrnáct řidičů, v karanténě je dalších šestnáct," uvedla Tomaštíková.

Celkem má dopravní podnik zhruba 1 400 řidičů. Situace se daří zvládat díky řidičům ochotným jezdit přesčasy a díky brigádníkům. „Pokud by však tato situace přetrvávala, nebo se zhoršila, přistoupili bychom k omezení na linkách zajíždějících k vysokým školám. Studenti nyní mají zkouškové období. Jednalo by se především o tramvajovou linku 12, kde by se interval prodloužil ze stávajících pěti na 6,5 minuty," řekla Tomaštíková.

V meziměstské autobusové dopravě není podle Havlíka tak snadné zavést úsporná opatření a prodloužit intervaly. Primárně by se rušily takové spoje, které neslouží k dopravě školáků ráno do školy a odpoledne domů. „Jsme také na hraně a uvidíme, jak se bude situace vyvíjet," řekl Havlík a dodal, že věří, že už by se situace nemusela zásadně zhoršovat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, doprava, koronavirus, Jihomoravský, Morava, Brno, Jihomoravský kraj, Dopravní podnik města Brna, KORDIS JMK, a.s., COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spoje veřejné dopravy na jihu Moravy se zatím daří vypravovat, ale řidičů je málo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.