Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnští dopraváci budou mít plnější peněženky. Pomohli odboráři

Předčasný dárek k Ježíškovi dostali autobusáci, šalináři, pracovnice za přepážkami a další zaměstnanci brněnského dopravního podniku. Zaměstnavatel po schůzce s odboráři ohlásil, že pracujícímu lidu ve službách městského dopravce se zvednou mzdy o čtyři procenta.

Cesta k plnějším peněženkách dopravákům vedla přes tříměsíční jednání, kterého se účastnilo vedení Dopravní podniku města Brna (DPMB) s odborovými organizacemi. Po čtvrt roce došlo k dohodě, což stvrdily zúčastněné strany podpisem nové kolektivní smlouvy. Dokument, který platí do konce příštího roku, zaměstnancům zaručí, že se jim zvýší v nadcházejícím roce mzdy o čtyři procenta.  

„Výsledkem našich jednání je kompromis mezi představami odborových organizací a reálnými možnostmi dopravního podniku. Navýšení mezd pro příští rok o 4 procenta znamená zvýšené náklady o 60 milionů korun. Vzhledem k tomu, že jsme v letošním roce mzdy nevalorizovali, vnímám jako naši povinnost prostředky na jejich navýšení v napnutém rozpočtu najít,“ sdělil generální ředitel DPMB Miloš Havránek. 

Spokojenost neskrývají ani odboráři, kteří prosadili nejen zvýšení platů, ale také nárůst benefitů. Zaměstnanci budou mít od Nového roku nárok na vyšší příspěvek na rekreaci – z 1200 korun se zvýší na 1500 korun. 

S výsledky kolektivního vyjednávání jsme spokojeni. Vedení dopravního podniku i města vzalo v potaz naše návrhy a připomínky a dosáhli jsme navýšení mezd. Navíc se nám podařilo prosadit nárok na stravenky pro všechny zaměstnance podle odpracovaných směn, tedy i za přesčasové služby a pro brigádníky. To bylo naším dlouhodobým cílem,“ řekl předseda Odborového svazu dopravy Libor Weinstein.

Děkujeme a posíláme dva tisíce korun. Brněnský dopravní podnik odměňuje naočkované

Brněnským autobusákům, šalinářům nebo pracovníkům u přepážek, kteří podstoupili očkování proti covidu nebo se na něj letos chystají, dají k výplatní pásce dva tisíce korun navíc. Dopravní podnik města Brna (DPMB) chce tímto krokem poděkovat...

Rostoucí platy pocítí i cestující

Brněnský dopravce se v poslední době vyrovnává s úbytkem cestujících či zdražením pohonných hmot a elektřiny. Další položkou je inflace. Mzdy zaměstnanců se totiž podle generálního ředitele Miloše Havránka loni nezvyšovaly, a proto je na záměr připraveno více peněz z rozpočtu na příští rok. Kvůli zvýšeným nákladům na provoz se ale prodlouží intervaly některých spojů mimo špičku. Cestující si tak postojí na zastávkách déle, než tomu je v letošním roce.

Brňané si příští rok postojí déle na zastávce. Dopravní podnik bude šetřit

Utahujeme opasky, hlásí brněnský dopravní podnik, který se vyrovnává s úbytkem cestujících či zdražením pohonných hmot a elektřiny. Kvůli zvýšeným nákladům na provoz příští rok prodlouží intervaly některých spojů mimo špičku. Se změnou jízdních...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky Brno, DPMB, Mzdy, Inflace, Dopravní podnik města Brna, mzda, Ježíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Brněnští dopraváci budou mít plnější peněženky. Pomáhali odboráři  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.