Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na jižní Moravě zmapují aleje kolem silnic, kraj se chce o ně starat

Jihomoravský kraj zmapuje aleje kolem silnic, v současné době pracuje na inventuře stromů. Cílem je mít přehled o všech alejích kolem cest, které spravují jihomoravští silničáři, řekla z Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Díky inventuře má vzniknout databáze alejí, kterou chce kraj pravidelně aktualizovat. „Informace budou konečně dostupné na jednom místě - ve společné aplikaci. Potřebujeme vědět, kolik stromů je chráněných a v jakém jsou stavu, abychom jim mohli zajistit dostatečnou péči. Jako kraj se musíme postarat nejen o beton, ale i stromy kolem cest. A to včas a systematicky,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Na evidenci alejí už se v těchto dnech pracuje, hotová by měla být do konce letošního roku. Kraj za ni zaplatí přibližně 193 tisíc korun bez DPH.

Téma alejí u silnic na začátku roku rozvířila anketa a nejkrásnější alej roku, kterou loni vyhrálo stromořadí u Velkých Opatovic na Blanensku. Silnice se ale má rekonstruovat a rozšiřovat, protože nevyhovuje bezpečnostním parametrům, a část stromů má jít k zemi. Lidé se k věci vyjádřili v peticích, zatímco v jedné bojovali proti vykácení lip, ve druhé byli za provedení opravy silnice i s nutným vykácením stromů po jedné straně. Vedení kraje tehdy zvažovalo několik variant, část stromů ale zřejmě k zemi půjde. Kraj na rekonstrukci silnice získal dotaci 80 milionů korun, kdyby ji v termínu neopravil, o peníze by přišel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbna

Štítky Jmk, alej, silnice, Správa, Jihomoravský kraj, strom, Jan Grolich, KDU-ČSL, okres Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě zmapují aleje kolem silnic, chce se o ně starat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.