Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cena jízdného se v Brně nebude měnit ani po zdražení energií

Brněnští radní dnes diskutovali o tom, jak naložit se situací, kterou nejen dopravnímu podniku přineslo turbulentní zdražení cen za energie. Ekonomická prognóza na příští rok není ideální, přesto však radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl (ODS) slibuje, že se jízdné ani v následující sezoně nezdraží.

Materiál, který dnes prošel rukama brněnských radních, analyzoval stávající situaci Dopravního podniku města Brna (DPMB), jemuž je příští rok predikován propad ekonomiky dosahující 400 milionů korun. Polovinu částky tvoří propad způsobený zdražením cen energií. Dalšími faktory jsou fakt, že se Brňané ještě stále nevrátili k "předcovidovému" využívání hromadné dopravy či očekávané zvýšení personálních nákladů.

Jako možnosti pro zlepšení ekonomické situace zvažovala Rada města Brna zdražení jízdného či snížení přepravních výkonů. „Diskutovali jsme o tom, jak situaci vyřešit. Ačkoli se rada ještě neusnesla, mohu občany uklidnit, že jsme se při diskuzi jednoznačně vyjádřili k tomu, že v příštím roce ceny jízdenek určitě zvedat nebudeme,“ řekl Kratochvíl. 

Projednávaný materiál se proto dnes vrátil zpět k DPMB, který má nyní za úkol detailně projít celý systém přepravy a pokusit se najít taková opatření, která by cestující příliš nepocítili. „Radním jsme předložili dokument, který kromě zdražení jízdenek obsahoval ještě návrhy na omezení přepravního výkonu a kompenzace ze strany města. O materiálu se ale nerozhodlo, takže jej budeme muset přehodnotit a do čtrnácti dní předložit znovu,“ řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková. Ušetřit se podle Kratochvíla bude moci například v oblasti velikostí souprav nebo díky změně přepravních intervalů.

Odhadovaná ztráta tržeb dopravního podniku ke konci letošního roku se pohybuje na 150 milionech korun. Přestože by zvýšení ceny jízdného situaci pomohlo, podle Kratochvíla není nyní vhodná doba nutit Brňany sahat hlouběji do kapsy. Cena jízdenek se v moravské metropoli nezměnila již deset let. „Otázka zvýšení cen jednoho dne přijde, ale nyní nám to nepřipadá jako ideální situace," uvedl radní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky doprava, jízdné, dopravní podnik, Brno, energie, Dopravní podnik města Brna, ODS, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena jízdného se v Brně nebude měnit ani po zdražení energií  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.