Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Konec nebezpečného přejíždění. Cyklistům postaví u brněnské čtyřproudovky podjezd

Cyklistům, chodcům i motoristům v Brně se od příštího jara výrazně uleví. U čtyřproudové a frekventované silnice u Hladíkovy ulice, kterou kolaři přejíždí, aby se dostali na cyklostezku podél řeky Svitavy, vznikne dlouho očekávaný podjezd. Město na stavbu našlo zhotovitele, který jej postaví za více než 13 milionů korun.

Stavba podjezdu v místě křížení cyklostezky podél Svitavy a čtyřproudové silnice v Hladíkově ulici, kterou jakožto komunikaci první třídy má ve správě Ředitelství silnic a dálnic, se řeší v moravské metropoli bezmála dvacet let. Očekávaná výstavba nakonec začne na přelomu září a října. Brněnští radní vybrali na svém posledním zasedání zpracovatele díla, jímž je firma PORR, jež nabídla nejnižší cenu.

Původně byl zamýšlen přechod, což by ale znamenalo snížení kapacity silnice první třídy, a stavba by se tak prakticky stala nepovolitelnou. V roce 2013 se začala prosazovat varianta podjezdu. Tu pro změnu komplikoval blízký železniční most a celková finanční náročnost tohoto postupu,“ popsala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), která uvedla, že vybudování objektu bude nakonec o dva milionu levnější, než se původně předpokládalo.

Podle primátorky a vedení města se nyní podařilo problém vyřešit tím, že jsou pro podchod k dispozici všechny potřebné dokumenty. Nic už tak nebrání, aby se v úseku, kterým ve špičce projde stovky chodců a až dva tisíce cyklistů, začalo stavět.

Nechtěli jsme rozkopat trasu během nejvíce exponovaných měsíců. Práce směřujeme do pozdějšího období, kdy je cyklostezka využívána méně, ale je stále možné stavět. V případě nepříznivých klimatických podmínek možná bude nutné některé činnosti odložit či zastavit, nicméně dokončení na jaře příštího roku nebude ohroženo,“ dodala primátorka, podle níž nedojde v lokalitě k dopravním omezením. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Cyklistika, Brno, Podjezd, Automobily, cyklista, silnice, cyklostezka, Svitavy, Ředitelství silnic a dálnic, Porr, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec nebezpečného přejíždění. Cyklistům postaví u brněnské čtyřproudovky podjezd  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.