Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnským dopravákům slouží nové centrum s maséry či psychology

Dopravní podnik města Brna (DPMB) otevřel na Mendlově náměstí nové centrum psychologických a rehabilitačních služeb UNITY, které využijí zejména zaměstnanci městského dopravce. K dispozici je řidičům, šalinářům a dalším pracovníkům psychologická poradna nebo rehabilitační zóna.

Dopravce chce tímto krokem zejména docílit toho, aby zaměstnanci byli v dobré psychické kondici. „Rozšiřování péče o zaměstnance je dlouhodobým cílem, který se nám postupně daří dílčími kroky naplňovat. Můžu zmínit program modernizace sociálních zařízení pro řidiče, do kterého jsme od roku 2018 investovali více než 20 milionů korun, pořízení sportovně-rekreačního areálu, který mohou zaměstnanci za zvýhodněných podmínek s rodinami využít a řadu dalších,“ sdělil generální ředitel DPMB Miloš Havránek

Sezení s psychologem

V zařízení se rovněž uskuteční vstupní psychologická vyšetření řidičů nebo přednášky pro stávající šoféry, kteří mají možnost využít individuální konzultace. Podle dopravce zájem o tyto služby roste.

Před rokem to bylo jedno dvě měsíčně, dnes máme i šest sezení týdně. S klienty řešíme nejen pracovní záležitosti, jako je třeba vyrovnání se s nehodou a s tím spojené obavy s návratem do řidičského křesla, ale i obtížné rodinné situace, vztahové problémy a podobně. Práci a osobní život nelze oddělit, chceme, aby se člověk cítil dobře komplexně,“ vysvětlila psycholožka Eva Jurčáková, vedoucí centra UNITY, které rovněž nabídne zájemcům psychologické kurzy. Zaměřené jsou například na zvládání agresivity či stres, který povolání přináší.

Rehabilitace i problémoví šoféři

Součásti centra jsou také rehabilitační programy pro řidiče, kteří se dopustili vážného trestného činu nebo se jejich prohřešky opakují. Od roku 2023 budou rehabilitační programy pro problémovou skupinu dopraváků povinné. DPMB je aktuálně jedním z pracovišť, které tyto kurzy bude vést.

Cílem práce k klientem je v tomto případě definovat spouštěče problémového chování a pracovat na změně postoje klienta. Program je zaměřený na sebereflexi, zvýšení sociální zodpovědnosti a budování osobní strategie, jak se v budoucnosti rizikovému chování na silnici vyhnout. Programy úspěšně probíhají u našich sousedů v Rakousku i na Slovensku,“ dodala Jurčáková.

Ohodnoť článek

Foto DPMB

Štítky DPMB, Brno, Benefity, Zaměstnanci, Dopravní podnik města Brna, psycholog, Rakousko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnským dopravákům slouží nové centrum s maséry či psychology  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.