Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně zavedou modré zóny do dalších oblastí

V moravské metropoli se znovu rozšiřuje systém rezidentního parkování. Modré zóny se od konce srpna objeví v části Královo Pole, konkrétně v ulicích Poděbradova, Vackova a Mojmírovo náměstí. Na podzim se pak zapojí lokalita Berkova. K dalším regulacím stání dojde příští rok, kdy se do projektu zapojí rovněž Brno–Sever.

Systém rezidentního parkování má usnadnit místním najít odstavnou plochu v místě bydliště. Člení se na tři zóny – A (historické centrum), B (prstenec kolem centra), kde platí celodenní regulace. Nově zapojené královopolské lokality spadají do pásma C, ve kterém platí nejmírnější režim. Nová pravidla budou platit od 30. srpna a jedná se poslední rozšíření modrých zón v tomto roce.

Všechny zmíněné oblasti spadají do zóny C, regulace tedy probíhá ve všední dny jen v noci, od 17 do 6 hodin, tak aby usnadnila parkování rezidentům vracejícím se z práce domů. Přes den (od 6 do 17 hodin), o víkendech a o svátcích je státní zdarma,“ uvedla Radka Loukotová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Další brněnské ulice zmodrají od příštího roku. Radnice schválila v dubnu, že se zapojí celkem sedmi nových oblastí. Dvě se nacházejí v části Královo Pole, dalších pět lokalit přibude na Brně-sever. Schválený harmonogram počítá s tím, že se postupně zapojí oblast Dalimilova, Herčíkova, Erbenova, Francouzská, Jugoslávská, Dukelská třída a náměstí SNP. 

Více místa pro auta

Novinkou, která vzešla z posledního zasedání radních, je vybudování nových parkovacích ploch. Jde o legalizaci stání v Nádvorní ulici na Starém Brně a rozšíření parkoviště ve Včeličkově ulici v Komíně, kde se počítá s navýšením kapacity o 21 míst. Z toho tři budou pro osoby s průkazem ZTP, čtyři pro motorkáře. Součástí prací, jež vyjdou podle předběžného odhadu na více než 4 miliony korun, je rovněž úprava tamější vozovky a chodníků.

Zvýšení počtu parkovacích míst na Včeličkově vychází z požadavku místních obyvatel. Ulice už nyní slouží převážně k odstavení osobních aut, ale vzhledem k množství bytových domů v okolí je současná kapacita nevyhovující. Parkoviště je v plánu rozšířit směrem na západ,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Další parkovací místa chce město vybudovat v Nádvorní v blízkosti Mateřské a základní školy Křídlovická, kde má v budoucnu vyrůst 25 míst. Rovněž se počítá s úpravami okolního prostranství. Náklady magistrát odhaduje na necelých 10 milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Rezidentní parkování, Brno, regulace, parkování, Královo Pole, Brno-sever, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honza Fiala

A ta kosmetická navýšení, aby se neřeklo... Uvědomují si mocipáni, že těch aut je trochu více než před dekádami a potíž je nejen nepropustnost komunikací (uměle zhoršována ostrůvky, retardéry, semafory zbytečně svítícími i v noci, když nikdo nikde není), ale i nedostatek parkovacích míst. A ještě to zhoršovat kšeftíčky s modrým zlem, vyštvávat tím normální lidi z města pryč... To je fakt práda toto. :(

Sobota, 3. července 2021, 18:39Odpovědět

Honza Fiala

Modré zlo zase pokračuje, to je děs toto. :(

Sobota, 3. července 2021, 18:37Odpovědět

V Brně zavedou modré zóny do dalších oblastí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.