Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Brně začíná výstavba městského okruhu v části Tomkovo náměstí a Rokytova

V Brně dnes oficiálně začala výstavba další části Velkého městského okruhu (VMO), kterou je úsek Tomkovo náměstí a Rokytova. Práce zatím příliš neomezí dopravu, výrazné komplikace nastanou pro řidiče příští rok. Dopravní stavba, která vyjde na více než dvě miliardy korun, má vyrůst do roku 2024.

Hlavní investor, jímž je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR, má k projektu veškerá potřebná povolení a vybraného zhotovitele. Zakázku zpracuje sdružení firem FIRESTA-Fišer, OHL ŽS a Metrostav DIZ. Projekt se člení na dvě části – Tomkovo náměstí a Rokytova. Celkově budovaný úsek měří 1,2 kilometru. 

Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla se jedná o jednu z technicky nejnáročnějších staveb, jež se v České republice za poslední roky uskutečňuje a kterou má příspěvková organizace Ministerstva dopravy na starost. Práce začínají u Husovických tunelů a obnáší výstavbu nových mostů či dvou mimoúrovňových křižovatek. Mostní konstrukce například překlene řeku Svitavu.

Jedná se o velmi náročnou stavbu nejenom vzhledem k technickému řešení. Práce budou probíhat za provozu a navíc ve městě. Musí se rovněž přeložit obrovské množství inženýrských sítí a vše se zkoordinovat s dopravou,“ vyjmenoval Mátl některé problematické aspekty projektu. 

Miliardová stavba

Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO), který se dnes zúčastnil slavnostního zahájení, posílá resort na jihomoravské silnice a projekty šest miliardu korun, z toho na stavbu okruhu padne 2,4 miliardy korun. Na nákladech se podílí rovněž podílí Brno, které zajistí například vybudování okolní infrastruktury či osvětlení. 

Z městského rozpočtu půjde na práce na Tomkově náměstí 161,9 milionu korun, na práce v Rokytově 13,7 milionu korun,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) k části okruhu, jež má být hotová do tří let.

Omezení za týden

V současné době zahajují silničáři první stavební úpravy. Jedná se o přípravnou fázi, která nepřinese výrazná omezení. Ta začnou za dva týdny „Start velkých stavebních prací máme předběžně naplánován na 7. července, což přinese první dopravní omezení na Dukelské třídě a Dolnopolní ulici. Dukelská třída bude uzavřena pro automobilovou dopravu mezi ulicemi Hálkova a Provazníkova. Omezení se dotkne i chodců, kdy bude uzavřen přechod pro chodce a přesunuta zastávka pro MHD. Stavby jsou rozděleny do několika fází, ke kterým se vztahují navazující dopravní omezení. Ta budeme řidičům průběžně upřesňovat,“ popsal ředitel Závodu ŘSD Brno David Fiala.

Výrazné problémy v dopravě lze podle Mátla očekávat teprve příští rok, kdy vypukne složitější část prací. Na dokončené dopravní dílo má v dalších letech navázat východní část VMO, v níž se počítá s budováním tunelu pod lesoparkem Akátky, který povede na Vinohrady. ŘSD připravuje zadávací dokumentaci pro průzkumnou štolu. V současné době se pracuje na dostavbě okruhu v Žabovřeské ulici, kde se uskutečňuje druhá etapa prací.

Současný stav VMO v Brně – Modře jsou vyznačené úseky jsou dokončené, oranžově připravované úseky

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Brno.cz,

Štítky Brno, VMO, ŘSD ČR, Silnice, stavba, Tomkovo náměstí, doprava, Ředitelství silnic a dálnic, projekt, Radek Mátl, Silnice I/42, Česko, OHL ŽS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začíná výstavba městského okruhu v části Tomkovo náměstí a Rokytova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.