Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Žabovřeské začali s ražbou tunelu pro šaliny

V brněnské Žabovřeské ulici odstartovala další etapa prací na výstavbu velkého městského okruhu (VMO), jejíž hlavním cílem je vybudování nového tramvajového tunelu ve skále pod Wilsonovým lesem. S prvními odstřely začali dělníci dnes odpoledne. Dopravy se zatím omezení nedotkne.

Hlavní investor stavby, jímž je Ředitelství silnic a dálnic (RŠD) ČR, začal s prvními zkušebními odstřely minulý měsíc. V pondělí pak začal ostrý režim. Pro řidiče se zatím nic nemění. Doprava se odklání po nově zbudované provizorní silnici, která vede kolem zařízení staveniště u Kamenomlýnského mostu.

Odstřely skály na Žabovřeské, jejichž realizace, vzhledem k zóně ovlivnění, již bude vyžadovat úplnou uzavírku silnice I/42 předpokládáme během června,“  sdělil ředitel Závodu Brno ŘSD ČR David Fiala, který 

Při přípravách, ražbě a následných bezpečnostních kontrolách nebude komunikace I/42 průjezdná. Celkem dělníci při demolici použijí 100 kilo trhaviny v 56 vrtech. „Samotný proces odstřelu nám zabere zhruba hodinu. Jednotlivé odstřely nebudou probíhat nahodile, ale v přesně stanovených časových intervalech. V pracovních dnech půjde o rozmezí 11:00 – 13:00 a 18:30 – 20:30. O víkendech s ohledem na nižší intenzitu dopravy plánujeme tři časové intervaly, a to dopolední 9:00 – 11:00, odpolední 13:00 – 15:00 a podvečerní 17:00 – 19:00. Ukončení odstřelů předpokládáme v prosinci,“ dodal Fiala.

Při první etapě etapy budování okruhu ještě zbývá dokončit poslední část prací. „Během dubna byly vybudovány výjezdy ze stavby a vjezdy na ni přímo z ulice Žabovřeské. Díky tomu se po dokončení prací na I. etapě projektu – předpokládáme, že to bude nejpozději v červnu – sníží provoz na ulici Bráfova. Chtěli bychom tímto požádat řidiče, aby vozidlům, která na stavbu vjíždí nebo z ní vyjíždí, věnovali zvýšenou pozornost,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Dostavba VMO v Žabovřeské ulici v Brně bude trvat zhruba tři roky. Nový úsek městského okruhu vyjde na bezmála dvě miliardy korun. Díky tunelu dojde k rozšíření vozovky na čtyři pruhy, vnikne zastřešená galerie a hlavně zanikne úzké hrdlo, kterým denně projede čtyřicet tisíc aut.

Tramvajový tunel s únikovou štolou bude tvořit jedna tunelová trouba. Délka jižní přesypané části je 3 m, délka ražené části je 334 m, délka severní přesypané části je 164 m. Šířka tramvajové trati v  tunelu je 7 m, šířka oboustranných nouzových chodníků v  tunelu je minimálně 1,43 m. Světlá výška v tunelu nad temenem kolejnice je navržena 6 m. Úniková štola z tunelu kolmo k VMO má délku cca 50 m. Šířka únikové štoly je 2,6 m,“ popsala mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Okruh, Brno, Ražba, ŘSD, tunel, Ředitelství silnic a dálnic, Silnice I/42, Tim Hamilton, Česko, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Žabovřeské začali s ražbou tunelu pro šaliny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.