Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Husovickém tunelu se zatím nebudou vybírat pokuty za rychlost, úsekové měření se odkládá

, aktualizováno 31. března 2021, 5:52

V Husovickém tunelu se prozatím nebudou vybírat pokuty za rychlou jízdu. Kamery určené na úsekové měření plně fungují a v současné době jsou v testovacím režimu. Výsledná data z pilotního šetření se sice vyhodnotí, ale magistrát neudělí řidičům za přestupek sankci. Dohodlo se na tom město s policií.

Monitorovací zařízení ve frekventované dopravní stavbě, jíž má ve správě Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), se měla spustit od května. Od návrhu policistů, kteří argumentovali zklidněním dopravy a bezpečností, se po protestech veřejnosti i zástupců města nakonec upustilo. Důvodem je zejména plánovaná výstavba Velkého městského okruhu v úseku Tomkovo náměstí/Rokytova, která má začít letos, nebo minimum dopravních nehod. 

K dopravním nehodám zde dochází v jednotkách případů ročně, z toho lze dovozovat, že řidiči jezdí bezpečně. Dalším důvodem je, že nám nepřijde vhodné plnit městský rozpočet automatizovaným vybíráním pokut,“ uvedla po jednání s policejním ředitelem Jihomoravského kraje Leošem Tržilem brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). 

Data využijeme 

Podle představitelů magistrátu se data o rychlosti, která kamery sbírají od letošního března, budou hodit. Poslouží například jako podklad pro dodržování stávajících rychlostních limitů, dopravní zátěže, nastavení světelné signalizace a při případném plánování opatření včetně objízdných tras.

Přestože data nebudou primárně sloužit k pokutování, budeme mít k dispozici velmi přesné informace a je nutné upozornit, že dopravní předpisy a značení platí stále. Znamená to, že pokud nebudou řidiči projíždějící brněnskými tunely dodržovat pravidla, můžeme k sankcím přistoupit,“ popsal šéf jihomoravského policie Tržil.

Instalace při údržbě

Kamerový systém k měření rychlosti je v Husovickém tunelu od roku 2019, kdy ŘSD uskutečnilo dvouměsíční technickou údržbu objektu. Po technické i formální stránce mají zařízení všechna potřebná povolení. V tunelech platí maximální povolená rychlost 60 kilometrů v hodině. Ve směru na Tomkovo náměstí se jelo místo 60 kilometrů v hodině čtyřicítkou. Opatření bylo kvůli poškozené SOS skříni nouzového volání. Rozbitá je od prosince minulého roku. Nyní už je opravena. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Doprava, Měření, Husovický tunel, Brno, tunel, Ředitelství silnic a dálnic, Markéta Vaňková, ODS, Silnice I/42, Tomkovo náměstí, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Husovickém tunelu se zatím nebudou vybírat pokuty za rychlost, úsekové měření se odkládá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.