Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Celníci se na jižní Moravě činili, loni na pokutách vybrali přes 9 milionů korun

Jihomoravští celníci vybrali loni na pokutách bezmála 9 milionů korun. Nejčastějšími prohřešky bylo nedodržení bezpečnostních přestávek, chybějící přepravní povolení, přetížený kamion či nevylepení dálničního kuponu.

Hlídky celního úřadu je možné potkat na zpoplatněných silnicích, kde kontrolují úhradu poplatků časového a výkonového zpoplatnění. Loni přišli na téměř 3,5 tisíce přestupků v rámci mýtného systému. Na pokutách se vybralo zhruba 4,5 milionů korun. Skoro tisíc prohřešků se týkalo dálničních kupónů, kvůli čemuž uložily hlídky sankce za skoro milion korun. 

Další hlídky operují u dálnic a silnicích celého kraje. „Dohlíží na přepravu nebezpečných věcí (úmluva ADR), vykonávají dozorovou činnost v mezinárodní přepravě (bezpečnostní přestávky, tachografy), kontrolují přepravní povolení pro mezinárodní nákladní silniční přepravu, váží kamiony, prověřují cestující, zda nemají nějaký dluh evidovaný u celní správy a pátrají po zboží, které uniklo dohledu celních orgánů,“ popsala mluvčí Celního úřadu pro Jihomoravský kraj Lada Temňáková.

I přes to, že část loňského roku tyto hlídky vypomáhaly při kontrolách na hranicích, se jim podařilo vybrat nemalý finanční obnos v celkové výši 3 910 590 korun. Jen od dlužníků vymohly částku 1 671 590 korun.

V rámci dělené správy totiž celní úřady vybírají a vymáhají pokuty a jiná peněžitá plnění, které uložily např. Policie ČR, Česká obchodní inspekce a další státní orgány či instituce. Kauce uložené řidičům při kontrole bezpečnostních přestávek, povolení či kontrolním vážení dosáhly částky 1 542 000 korun. Pokuty za přestupky uložené příkazem na místě činily v součtu 602 000 korun a částky za vydání náhradních povolení 95 000 korun,“ uvedla Temňáková.

V letošním roce celková částka činí více než dva miliony korun. korun. Díky využití platebních terminálů v terénu se rapidně zvýšila úhrada nejen pokut, ale především dluhů zahraničních subjektů a kaucí.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Celníci, Jihomoravský, Pokuty, Doprava, Jihomoravský kraj, Policie České republiky, Česká obchodní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řezanina

Kdyby se pokuty za jízdu po dálnici bez kuponu posílali automaticky jako v Rakousku, tak tam nemuseli stát. Kubelíci. A vybralo by se víc.

Čtvrtek, 25. února 2021, 14:36Odpovědět

Celníci se na jižní Moravě činili, loni na pokutách vybrali přes 9 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.