Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Silničáři dokončili první etapu městského okruhu Žabovřeská. Od ledna začne tramvajová výluka, potrvá dva roky

Ředitelství silnic a dálnic dnes zprovozní první etapu stavby velkého městského okruhu v brněnské Žabovřeské ulici a současně zahájí výstavbu druhé etapy. Ta bude do konce roku obnášet především přípravné práce, 9. ledna začne tramvajová výluka, která potrvá až dva roky. Náklady na druhou etapu přesahují dvě miliardy korun.

První etapa, která začala na podzim roku 2018, se soustředila především na rozšíření Žabovřeské ulice do čtyřpruhového uspořádání v úseku od mimoúrovňové křižovatky Kníničská ke Kamenomlýnskému mostu. Náklady činily 400 milionů korun. Vznikla tam také nová lávka pro pěší.

Ve druhé etapě se dělníci přesunou z úseku od Kamenomlýnského mostu směrem k mimoúrovňové křižovatce Hlinky. Kvůli úzkému prostoru je nutné v navazujícím úseku přeložit tramvajovou trať do tunelu, který bude dlouhý půl kilometru. Z větší části bude ražený, částečně přesýpaný. Díky posunutí trati vznikne dostatečný prostor pro vybudování čtyřpruhové silnice až k Pisárkám. Součástí stavby je rovněž lávka pro pěší.

Hotovo má být v polovině roku 2024. Zhotovitelem je sdružení firem Eurovia, Hochtief a Subterra. Zvítězilo i v původní zakázce, kterou v květnu zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Sdružení tehdy nabídlo zhotovení za 1,95 miliardy korun. Nyní předložilo nabídku za 2,03 miliardy.

Kvůli stavbě musí řidiči počítat s omezením, které zůstane stejné jako dosud. Až na výjimky bude průjezdný jeden jízdní pruh v každém směru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vmo, žabovřesky, etapa, stavba, výluka, tramvaje, Ředitelství silnic a dálnic, Silnice I/42, Eurovia CS, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Subterra, Pisárky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři dokončili první etapu městského okruhu Žabovřeská. Od ledna začne tramvajová výluka, potrvá dva roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.