Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Evropská investiční banka půjčila Jihomoravskému kraji 2,6 miliardy. Půjdou na nákup vlaků

Evropská investiční banka (EIB) podepsala s Jihomoravským krajem půjčku ve výši 2,57 miliardy korun. Peníze pokryjí výdaje spojené s nákupem 37 vlaků od Škody Transportation za 6,6 miliardy korun, než bude k dispozici dotace, která hradí většinu nákladů. O podpisu dnes v tiskové zprávě informovala Anne-Laure Gaffuri z EIB.

Cílem modernizace železniční dopravy je kromě jiného její zefektivnění a zatraktivnění. Nové vlaky budou jezdit zejména na tratích S2 Letovice - Brno - Křenovice, a S3 Křižanov - Tišnov - Brno - Vranovice - Břeclav.

„Aplikováním současných environmentálních standardů a podporou udržitelné veřejné dopravy přispěje tento projekt k podpoře přechodu České republiky k nízkouhlíkové ekonomice v souladu s cíli našeho nedávno schváleného plánu," uvedla viceprezidentka banky Lilyana Pavlova.

Nákup vlaků za 6,6 miliardy korun schválili na konci minulého roku krajští zastupitelé. Kraj má 5,5 miliardy korun získat z evropských dotací, zbytek uhradí ze svého.

Jsem rád, že se tento projekt díky spolupráci kraje a Evropské investiční banky dotáhl do konce. Jezdí u nás po kolejích vlakové soupravy, jejichž stáří dosahuje půlstoletí. Omlazení vozového parku je tedy nutností. Jedná se sice o největší investici v historii kraje, ale ta má svoji logiku. Už při zakládání integrovaného dopravního systému Jihomoravský kraj upřednostňoval železniční dopravu jako páteř celého systému," uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Nové osobní vlaky mají od roku 2023 nahradit staré soupravy na elektrifikovaných tratích v okolí Brna.

Líbí se vám design nových vlaků Jihomoravského kraje?

Celkem hlasovalo75 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky nákup vlaků, vlaky, ids jmk, jmk, Jihomoravský kraj, eib, půjčka, miliardy, Evropská investiční banka, Škoda Transportation, Brno, Česko, Tišnov, Letovice, Křižanov, Břeclav, Vranovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropská investiční banka půjčila Jihomoravskému kraji 2,6 miliardy. Půjdou na nákup vlaků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.