Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Čeští řidiči vytváří záchranné uličky lépe než před dvěma lety, stále ale je co dohánět

Motoristé se za poslední roky při vytváření záchranné uličky mnohem zlepšili. Takovým příkladem je nedávná ukázková záchranná ulička, kterou řidiči utvořili v Pisáreckém tunelu. Podle záchranných složek se situace o dost zlepšila, stále je však v těchto případech stále co dohánět.

Stále je co zlepšovat

Stále přetrvávající problém, se kterým se potýkají čeští motoristé je ten, kdy začínají vytvářet záchrannou uličku až v době, kdy uslyší sirénu nebo uvidí ve zpětném zrcátku majáky. Důležité je vytvářet záchrannou uličku v době, kdy vzniká kolona a umožnit tak případný průjezd záchranářům, hasičům nebo policii.

Pokud řidiči vytvoří záchranou uličku v momentě, kdy začíná vznikat kolona, ušetří drahocenné minuty zraněným, které v těchto případech hrají klíčovou roli. „Za každou, kterou získáme navíc, jsme rádi, šance na přežití, popřípadě na uzdravení bez následků se tak zvyšují,“ vysvětluje mluvčí záchranářů Michaela Bothová.  

Stále také přetrvává problém u řidičů kamionů, kteří se automaticky s příjezdem do kolony neřadí ke straně vozovky. V případě, že nevytvoří uličku hned při příjezdu do kolony, těžko následně tuto chybu napravují vzhledem k jejich rozměrům a malým rozestupům v koloně,“ vysvětluje mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Jak vytvořit záchrannou uličku

Hlavní je si zapamatovat, že je důležité vytvářet prostor pro záchranáře v okamžiku, kdy řidič začíná přijíždět do kolony. Platí, že na dvouproudové komunikaci se obě řady vozidel rozestupují co nejblíže k okrajům vozovky, aby třímetrový průjezdný pás vznikl uprostřed. Důležité je také to, aby řidiči po průjezdu záchranných složek nezačali uličku hned uzavírat, protože se může stát, že pojedou další záchranná vozidla.

Záchranné složky se na situaci motoristy snaží stále upozorňovat. Různými kanály šíří informace o tom, jak správně dělat uličku. Také se snaží motivovat veřejnost tím, že na svých sociálních sítích nebo webech zveřejnují fotky, kde je vzorná ulička, obdobně jak před pár dny zveřejnili ukázkovou záchrannou uličku v Pisáreckém tunelu. „Další formou „kampaně“ jsou velkoformátové nálepky na našich sanitkách. Tato akce měla velký ohlas a velmi se líbila, věříme, že byla také užitečná. Nálepky vozíme na sanitkách od září 2019,“ dodává Bothová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS JMK

Štítky doprava, řidiči, záchranné složky, záchranná ulička, Pisárecký tunel, Jaroslav Mikoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští řidiči vytváří záchranné uličky lépe než před dvěma lety, stále ale je co dohánět  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.