Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnský dopravní podnik ruší omezení v provozu. V jízdních řádech přibylo nové značení nízkopodlažních vozů

Dopravní podnik města Brna (DPMB) v návaznosti na aktuální vládní opatření přechází z prázdninového provozu zpět na standartní provoz. Od středy druhého prosince jezdí šaliny a trolejbusy podle klasického jízdního řádu pro pracovní dny, autobusy nadále jezdí podle prázdninového jízdního řádu.

Šaliny a trolejbusy podle standartního provozu

V návaznosti na vládní opatření a klesající stupeň protiepidemického sytému PES, od středy 2. prosince pojedou tramvajové a trolejbusové linky podle jízdních řádů pro běžné pracovní dny. Autobusové linky prozatím zůstávají na prázdninovém provozu.

Školní linky opět v provozu

S nástupech školáků zpátky do škol od 30. listopadu, obnovuje dopravní podnik provoz školních linek š85, š86, š87, š88 a také zvláštních školních spojů na běžných linkách.

Omezení víkendových rozjezdů

Stále zůstává v platnosti zrušeni víkendových nočních autobusových linek v 0:30 a v 1:30 od Hlavního nádraží. Provoz nočních rozjezdů v pracovních dnech zůstává beze změn. Ruší se však některé posilové spoje.

Povinné roušky a zastávky na znamení

Ochrana dýchacích cest stále zůstává jako povinná výbava cestujících. Cestující mají stále povinnost nosit roušky ve všech vozech hromadné dopravy a také na nástupištích všech zastávek.

Změnou prošly zastávky na znamení. Vozy hromadné dopravy už nezastavují na každé zastávce a je znovu potřeba dávat signál řidiči k zastavení.

Nové značení bezbariérových vozů

Nově se v jízdních řádech neoznačují bezbariérové spoje, ale naopak se značí ty nevhodné. Výskyt nízkopodlažních vozů je už tak vysoký, že je zbytečné je v jízdních řádech označovat piktogramem osoby na vozíku. Dopravní podnik se pro tento krok rozhodl z důvodu zpřehlednění jízdních řádů.

„U linek, kde garantujeme jako nízkopodlažní více než polovinu odjezdů, značíme celou linku jako bezbariérovou a v jízdním řádu jsou naopak vyznačeny symbolem $ ty spoje, které nízkopodlažní nejsou. Princip značení tedy otáčíme,“ vysvětil dopravní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl. Nové značení se týká většiny linek – například to jsou 1, 4, 8, 9, 30, 32, 40, 49, 57, 63 a další.

„Nízkopodlažnost vozů MHD je jednou z našich dlouhodobých priorit, pro mnoho skupin cestujících je snadný nástup a výstup z vozu při přepravě klíčový. Nejsou to jen lidé s handicapem, ale i senioři a rodiče s kočárky nebo malými dětmi. Po pořízení 40 nových autobusů v letošním roce činí celkový podíl nízkopodlažních vozů 77 procent, u autobusů dokonce 94 procent,“ přiblížil generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ,Dominik Svoboda, DPMB

Štítky DPMB, jízdní řády, změny, provoz, nízkopodlažní vozy, značení, jízdní řád, Dopravní podnik města Brna, pracovní den, Protiepidemický systém České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský dopravní podnik ruší omezení v provozu. V jízdních řádech přibylo nové značení nízkopodlažních vozů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.