Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město vyslyšelo námitky a obnoví cykloobousměrku na Opletalově ulici

Od podzimu loňského roku v oblasti Opletalovy, Solniční a České začaly opravy vodovodu a kanalizací. Podle původního stanoviska se po dokončení oprav cykloobousměrka v ulici Opletalově měla zrušit. Nyní je cykloobousměrka znova ve hře a cyklisté by po ní mohli jezdit už za tři měsíce.

Výdaje nejméně za půl milionu

V roce 2019 když město zavádělo rezidentní parkování, utajeně odstranilo některé cyklocykloobousměrky. Na tento krok reagovalo občanské sdružení Brno na kole a podali námitku na zrušení cyklocykloobousměrek Radnická, Rumiště, Mendlák, Gorkého. Město námitku zamítlo a sdružení město zažalovalo. Město soudní spor prohrálo a zrušené cyklocykloobousměrky navrátilo. Obnovení cyklocykloobousměrky Gorkého spolek s městem vyjednal mimosoudně.

Pro soudní spor si město najalo externí advokátní kancelář, které vyplatilo 342 tisíc korun z veřejného rozpočtu. Za prohrané soudní spory muselo město vyplatit 89 tisíc korun za soudní výlohy. Město tedy podle odhadu spolku vyplatilo nejméně půl milionu korun z veřejného rozpočtu za odstranění a znovu zavedení cyklocykloobousměrek.

Navrátí se koloběh?

Cyklocykloobousměrka na Opletalově ulici fungovala bez problémů 7 let. Během rekonstrukce se silnice z původních 3,5 metrů rozšířila na 4 metry. Během let se rychlost v ulici snížila z 50 km/h se zavedením Zóny 30 a snížená rychlost má zůstat i po rekonstrukci. Pod dokončení rekonstrukce se s navrácením cyklocykloobousměrky neplánovalo a spolek s dalšími osmi lidmi podali námitku.

„Vnímali jsme námitky lidí, kteří v Opletalově cykloobousměrku chtěli, a jsem rád, že se nám podařilo vyjít jim vstříc. K původnímu návrhu řešení cyklistické dopravy se sešla řada připomínek, s nimiž se Odbor dopravy MMB zdárně vypořádal. Mimo jiné prověřil stav dopravního značení před rekonstrukcí komunikace. Obousměrný provoz cyklistů byl na Opletalově povolen od roku 2013 a až do doby zahájení rekonstrukce v roce 2020 nedošlo k žádnému střetu mezi cyklistou a motorovým vozidlem. Šířka silnice byla zvětšena z 3,3 metru na 4 metry díky změně parkování na podélné,“ řekl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl. 

K návrhu opatření obecné povahy nyní mohou dotčené osoby podat písemné připomínky nebo odůvodněné námitky Odboru dopravy MMB ve lhůtě do 30 dnů od jeho zveřejnění. V případě, že žádné připomínky nebudou, lze cykloobousměrku v Opletalově očekávat za 2,5–3 měsíce. Dříve to není možné vzhledem k zákonným lhůtám.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Google street view | Zdroj brnonakole.cz

Štítky doprava, cykloobousměrka, Opletalova, spor, cyklista, rekonstrukce, soudní spor, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město vyslyšelo námitky a obnoví cykloobousměrku na Opletalově ulici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.