Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V pondělí se rozšíří rezidentní parkování v Brně, letos naposledy

Systém rezidentního parkování v Brně se v pondělí naposledy v letošním roce rozšíří. Modré čáry přibyly v okolí Rybářské ulice v Brně-středu a v oblasti Žižkovy ulice, která zasahuje také do městské části Žabovřesky. Poslední letošní oblastí je okolí Chodské ulice v Králově Poli. Všechny budou spadat do zóny C, kde je parkování od 6:00 do 17:00 bez omezení a zdarma. Do nově připojovaných zón si zatím vyřídilo oprávnění 1305 rezidentů, řekla dnes ČTK Anna Dudková z magistrátu.

V zóně C je parkování zpoplatněno v pracovní dny přes noc, od 17:00 do 6:00. Jde o lokality, kde je na rozdíl od centra větší podíl rezidentů, tedy těch, kteří tam bydlí, než služeb.

Oprávnění pro svá vozidla si řidiči mohou vyřídit v kontaktním centru Zvonařka nebo přes internet. "Přibližně 70 procent si vše k parkování vyřizuje elektronicky. Z kontaktního centra máme nyní tři pracovníky v karanténě a omezili jsme úřední hodiny. Komplexní provoz pracoviště ale pokračuje bez omezení, protože zaměstnanci mohou pracovat i z domu a s obyvateli komunikují například prostřednictvím e-mailu," uvedla Dudková.

Rezidentní parkování v Brně se letos rozšířilo již třikrát. V červnu do okolí ulic Bezručova a Křídlovická ve Starém Brně, které spadají do zóny B. Tam každý, kdo není rezident, zaplatí za hodinu parkování 30 korun, zdarma je pouze první hodina. Od srpna začali řidiči za modrými čárami parkovat v ulicích Staňkova, Botanická a Dřevařská v Králově Poli. Ve většině této oblasti platí režim C, který tam začal fungovat poprvé. Od října platí nový systém v okolí Špitálky, Trnité a Zborovské ulice. Všechny tyto oblasti spadají do zóny C.

Na jaře v době nouzového stavu byly modré zóny z rozhodnutí vlády pozastavené. Zástupci města o podobném kroku neuvažují. "Z jara víme, že se zneplatnění modrých zón příliš neosvědčilo. Na vytížených místech byla zhoršená obrátkovost a rezidenti měli výrazně větší problém zaparkovat," dodala Dudková.

Příští rok by se mělo rezidentní parkování rozšířit do osmi oblastí. Systém funguje od září 2018 a jeho účelem je vytvořit více místa pro obyvatele na úkor lidí, kteří dojíždějí do Brna za prací a jinými povinnostmi a nechávali auto přes den zaparkované bezplatně v ulicích.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Šeda

Štítky ČR, správa, automobilová, Brno, parkování, Královo Pole, Žabovřesky, Brno-střed, Ústřední autobusové nádraží Zvonařka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí se rozšíří rezidentní parkování v Brně, letos naposledy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.