Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České dráhy zřídily vlastní radu pro zvýšení bezpečnosti provozu

České dráhy po sérii nehod sestavily vlastní radu pro zvýšení bezpečnosti provozu. Jejími členy jsou zástupci osobního i nákladního dopravce, odborů, strojvůdců, akademiků či dopravních psychologů. Cílem rady je zlepšení podmínek pro výkon služby zaměstnanců a zvýšení bezpečnosti na dráze. Novinářům to po prvním jednání rady řekl mluvčí státního dopravce Radek Joklík. Dráhy už dříve kvůli přibývajícím nehodám zintenzivnily kontroly práce strojvůdců a začaly zavádět aplikaci, která bude strojvedoucí varovat před protijedoucím vlakem.

Jsem přesvědčen, že jsme nastavili kvalitní prostředí pro diskusi nad tématy souvisejícími s bezpečností práce, s vytížením našich zaměstnanců a s dopady současných pracovních a životních podmínek na výkon jejich služby," uvedl šéf Českých drah Václav Nebeský.

V radě je téměř 40 lidí zastupujících České dráhy, ČD Cargo, Odborové sdružení železničářů, Federace strojvůdců a Cechu strojvůdců, Dopravního vzdělávacího institutu, ČVUT, Dopravní fakulty Jana Pernera, dopravních psychologů a dalších specialistů například i z řad medicíny. „Věřím, že brzy předloží návrhy, které povedou ke zlepšení bezpečnosti na železnici," podotkl Nebeský.

Vznik tří pracovních skupin

Bezpečnostní rada podle mluvčího diskutovala zejména o nedávných incidentech na železnici, jejich příčinách a řešeních ke zvýšení bezpečnosti provozu. Rada k tomuto účelu zřídila tři pracovní skupiny, které mají rozpracovat opatření pro zlepšení podmínek v jednotlivých oblastech výkonu služby a bezpečnosti.

První skupina se podle firmy zaměří na přípravu nových zaměstnanců a na prohlubování kvalifikace těch současných. Druhá pracovní skupina se bude zabývat elektronizací a digitalizací. Jejím hlavním cílem bude zjednodušení provozní dokumentace, vývoj a využití vhodného softwaru a aplikací, které zvýší bezpečnost provozu a sníží zátěž strojvedoucích při práci s daty a informacemi.

Třetí skupina pak bude mít na starosti úpravu pracovně-právních vztahů a jejich promítnutí do interních předpisů a systémů. Tématem budou zejména diskutované změny legislativy v oblasti pracovní doby a bezpečnostních přestávek a jejich zanesení do podnikových pravidel.

Pracovní skupiny začnou podle Nebeského pracovat ještě během léta, první vyhodnocení jejich činnosti rada plánuje v září, kdy se uskuteční její další zasedání.

Rada jako reakce na nehody posledních týdnů

Rada vznikla v reakci na řadu nehod z posledních týdnů. Nejtragičtější byl v červenci střet dvou vlaků na Karlovarsku u Perninku, při kterém zemřeli dva lidé. Další tragická nehoda se v polovině července stala u Českého Brodu, kde narazil osobní vlak do zadní části nákladního expresu. Při nehodě zemřel strojvedoucí. Příčiny nehod se zatím vyšetřují, podle předběžných zpráv šlo o lidské chyby. V obou případech šlo o vlaky Českých drah.

Komisi pro bezpečnost na železnici v minulých týdnech zřídilo i ministerstvo dopravy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky železnice, nehoda, České dráhy, bezpečnost, rada, havárie, Václav Nebeský, ČD Cargo, ODBOROVÉ SDRUŽENÍ ŽELEZNIČÁŘŮ, Jan Perner, České vysoké učení technické v Praze, Dopravní vzdělávací institut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České dráhy zřídily vlastní radu pro zvýšení bezpečnosti provozu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.