Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zelené koloběžky Lime míří do Brna. V ulicích se objeví od srpna

Další sdílené koloběžky vstupují do Brna. Zelené elektrokoloběžky Lime, které mohou lidé znát například z Prahy, rozmístí po Brně prvních 200 strojů už začátkem srpna. Město podepsalo s americkou společností memorandum. Firma se zavázala, že elektrokoloběžky budou mít svá místa u cyklostojanů a společnost se bude podílet na jejich případné uklízení, pokud zůstanou pohozené v ulicích.

Prvních dvě stě koloběžek už od začátku srpna

Na začátku srpna se v Brně objeví 200 sdílených koloběžek. Firma plánuje službu nejprve testovat a podle zájmu veřejnosti pak upravit počet koloběžek i místa, kde budou k dispozici. Lidé je budou moci najít na městských stojanech, podobně jako kola firem Nextbike a Rekola. 

„Společnost Lime od začátku s městem spolupracovala. Naším společným cílem je poskytnout lidem možnost jednoduché a efektivní dopravy po městě. Cyklistická doprava, do které zahrnujeme i koloběžky, se ve městě rozvíjí a lze předpokládat, že se tak bude dít i nadále," uvedl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Rádi bychom proto postupovali systematicky. Jsem rád, že mají zástupci Lime zájem podepsat s městem memorandum, na jehož základě je mezi námi a jednotlivými poskytovateli sdílených dopravních prostředků snazší a užší spolupráce,“ dodal Kratochvíl.

Firma se zavázala uklízet koloběžky z chodníků

Na základě memoranda firma například musí zajistit umístění koloběžek do stojanů a aktivně se snaží zamezit jejich odkládání v místech, kde by překážely například chodcům.

Město pak chce rozšířit síť stojanů a chystá řadu cykloopatření, která jízdu po Brně zpříjemní, zjednoduší a učiní bezpečnější. V minulosti už memorandum podepsaly společnosti Rekola a Nextbike nebo Velonet, který už ale v Brně provoz ukončil.

Bird s městem nekomunikoval, koloběžky se v Brně setkaly spíše s nevolí

Brňané už sdílené elektrokoloběžky znají z vlastní zkušenosti od loňského roku. Do ulic je zavedla společnost Bird, která však s městem svů krok nijak nekomunikovala. Zejména na sociálních sítích pak zvedly černo-modré koloběžky spíše vlnu nevole. 


ANKETA: Co si myslí Brňané o elektrických koloběžkách?

Několik desítek sdílených koloběžek společnosti Bird se na konci léta objevilo v Brně. Modré koloběžky se tak staly další možností, jak se po městě přepravovat. Co si o novém způsobu cestování po městě myslí Brňané?


Praha má s Lime dlouhodobě probémy, s firmou vypovědla spolupráci

Brno se při jednáních s americkou společností neinspirovalo zkušenostmi z Prahy. Dlouhodobé problémy se zelenými koloběžkami, které používali hlavně turisté a chovali se na nich bezohledně vůči okolí, bylo dlouhou dobu trnem v oku mnoha Pražanů a vyústilo až ve vypovězení memoranda o spolupráci

Městská část Praha 1 koloběžky na některých místech dokonce zakázala a v pěších zónách v centru instalovala značky se zákazem. 

Dalším problémem pak byly naštvané reakce obyvatel, kteří ze vzteku hází koloběžky do Vltavy, čímž znečišťují řeku. Potápěči pražských strážníků tak například z Vltavy pod Karovým mostem vylovili hned čtyři zelené koloběžky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky lime, koloběžky, sdílené koloběžky, Brno, Praha, doprava, Rekola, Vltava, Nextbike

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelené koloběžky Lime míří do Brna. V ulicích se objeví od srpna  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.