Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Štefánikovu čeká zásadní proměna. Firma zpracovává nový návrh ulice

Štefánikovu ulici čeká rekonstrukce. Přestavba se plánuje už několik let, ale v minulosti se místní obyvatelé postavili proti vítěznému návrhu. Nově projekt zpracuje Dopravně inženýrská kancelář. Na místě tak vzniknou pruhy pro cyklisty a přibude zeleň.

Štefánikova v městské části Brno-Královo Pole se bude rekonstruovat. Radní chtějí, aby byl na ulici vyvážený provoz cyklistické i motorové dopravy. Důležité jsou pro ně také zeleň a prostor pro pěší. U tramvajové trati se postaví nové zastávky, pro auta se vybudují předjízdné pruhy. Vedle nich budou pruhy pro cyklisty. „Snahou města je, aby daný prostor sloužil všem jeho uživatelům bez rozdílu. Pro to, aby bylo využití ulice co nejvšestrannější a nejefektivnější, se budou muset všichni ve svých nárocích uskromnit a respektovat se,“ popsal radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Zeleň, cyklopruhy a jiné parkování

Návrh možných úprav bude zpracovávat Dopravně inženýrská kancelář. „Jsme teprve na začátku a výslednou podobu ovlivní aktuálně platné normy a požadavky. Prioritu pro nás ale má městská hromadná doprava a poté chodci a zeleň,“ uvedl projektant Pavel Řehák. Technická pomoc bude město stát bezmála půl milionu korun.

Štefánikova ulice.

Řidiči budou moci parkovat na chodnících a chodci ocení nově vysázené stromy. Parkovací místa můžou nahradit prostory pro zahrádky restaurací. „V Brně bydlím už 3 roky, takže jsem na rozkopané ulice zvyklá. Rozhodně mi na Štefánikově chybí stromy a rostliny. Na kole příliš nejezdím, ale hodně lidí v Brně ano, takže nové cyklopruhy jsou vítaná změna,“ řekla studentka Anna Smutná, která bydlí v Králově Poli.

Původní projekt u lidí neuspěl

Celá rekonstrukce se bude koordinovat s ohledem na trasy inženýrských sítí. Bude potřeba zohlednit i faktory jako je šířka ulice nebo bezbariérové řešení zastávek tramvají. Zatím není jisté, kdy přestavba nastane. Město chce od dodavatele získat podklady pro pokračování investičního procesu, aby mohlo k úpravě třídy dojít co nejdříve.


Lidem ze Štefánikovy ulice v Brně se nelíbí návrh na rekonstrukci

Na zasedání brněnského zastupitelstva dnes stejně jako v červnu protestovalo několik obyvatel Štefánikovy ulice v Brně proti návrhu na její rekonstrukci. Z jedné z hlavních tepen vedoucích z centra města na sever se má téměř za půl miliardy...


Předchozí vedení města přišlo s plánem rekonstrukce Štefánikovy už před čtyřmi lety. Tehdy projekt zpracovala společnost Platforma architekti. Proti podkladu se však postavilo mnoho místních obyvatel, kteří se obávali nedostatku parkovacích míst. Vadil jim i vznik cyklostezky a plánovaný umělý trávník v tramvajovém pásu.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Viktorinová, Platforma Architekti

Štítky štefánikova, rekonstrukce, návrh, ulice, projekt, Dopravně inženýrská kancelář, s.r.o., parkování, Brno, Pavel Řehák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štefánikovu čeká zásadní proměna. Firma zpracovává nový návrh ulice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.