Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pípni a jeď. Dopravní podnik zavádí bezkontaktní platby za jízdenky

Cestujícím v Brně skončí starosti s nákupem jednorázové jízdenky. Dopravní podnik města Brna zavádí od 1. července vlnu elektronického odbavování cestujících. Díky tomu tak mohou platit bezkontaktně kartou, mobilem nebo hodinkami přiložením k validátoru. Celý systém stál podnik 65 miliónů korun, třetinu pokryje dotace, kterou se DPMB podařilo získat.

„Bezkontaktní nákup jízdenek přímo ve vozech je velkým krokem kupředu v modernizaci brněnské městské hromadné dopravy. Pro cestující bude znamenat větší pohodlí a méně starostí s nákupem jízdenky. Zároveň ale ponecháváme možnost koupi papírových jízdenek pro ty, kterým více vyhovuje tato varianta. I koronavirová krize ukázala, že jsou veškeré bezkontaktní služby nejen komfortnější, ale i bezpečnější a žádanější,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Radní pro dopravu Petr Kratochvíl dodal, že do všech vozů nechalo město nainstalovat 3000 validátorů, které cestujícím umožní nákup jízdenky bezkontaktně pomocí karty, mobilu nebo hodinek. Město chtělo především jednoduchost. 

„Pro nákup jednorázové jízdenky platí jednouché pravidlo – pípnout si u validátoru při každém nástupu do vozu MHD. Systém tak automaticky započítá hodinovou jízdenku za 25 Kč. Pouze pokud má cestující zájem o jízdenku na 15 minut, pípne si i při výstupu. Systém na konci dne jízdy vyhodnotí a zvolí pro cestujícího nejvýhodnější variantu,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Jednorázové jízdenky využívá zhruba 25 procent cestujících. Za jízdenky ročně utratí 350 milionů. „Ročně prodáme na 16 miliónů jednorázových jízdenek. Třetinu tvoří papírové, nakupované v trafikách a prodejnách DPMB, třetinu jízdenky z jízdenkových automatů a zbývající, stále rostoucí část, tvoří SMS jízdenky a jízdenky přes mobilní aplikace SEJF a DPMB info,“ přiblížil vedoucí tarifního odboru Dopravního podniku města Brna Vít Prýgl.

Validátory stály Dopravní podnik téměř 65 milionů korun. Hodně mu pomohla dotace z  Integrovaného regionálního operačního programu Ministerstva pro místní rozvoj, který přispěl celou třetinu. 

Jak systém jízdenky účtuje?

Pokud se cestující přepravují pouze v Brně (tarifní zóny 100 a 101) a nevybírají si konkrétní jízdenky z nabídky terminálu, systém vypočítá jízdné automaticky. A to: Pokud si do 15 minut „odpípnou“ při výstupu z vozu a cestu tak ukončí, systém jízdenku změní na patnáctiminutovou za 20 Kč.

Pokud by ale cestující během jedné hodiny „napípali“ těchto patnáctiminutových jízdenek více, systém mu je započítá dohromady a naúčtuje jen jednu hodinovou jízdenku za 25 Kč. Po celém dni cestování systém spočítá, kolik cestující utratili a naúčtuje jim optimální jízdné — nanejvýš však 90 Kč za celodenní jízdenku. 

​Při prvním pípnutí po nástupu do vozu automaticky naúčtuje základní přestupní jízdenku za 25 Kč, která platí 60 minut (nebo až na konečnou daného spoje, pokud vůz nepřejede hranice tarifních zón 100 a 101). 

Pokud si do 15 minut „odpípnou“ při výstupu z vozu a cestu tak ukončí, systém jízdenku změní
na patnáctiminutovou za 20 Kč. Pokud by ale cestující během jedné hodiny „napípali“ těchto patnáctiminutových jízdenek více, systém mu je započítá dohromady a naúčtuje jen jednu hodinovou jízdenku za 25 Kč.

Po celém dni cestování systém spočítá, kolik cestující utratili a naúčtuje jim optimální jízdné — nanejvýš však 90 Kč za celodenní jízdenku.

Jak postupovat při nákupu jiných jízdenek?

K nákupu většího množství jízdenek nebo jiných druhů slouží displej validátoru, na kterém si cestující svou variantu navolí a zaplatí za ně kartou.

Čím je možné za jízdenku zaplatit?

K platbě za jízdenku mohou cestující použít nejen bezkontaktní karty Visa a Mastercard, ale také mobil nebo chytré hodinky, které podporují platební aplikace jako Apple Pay, Google Pay a další. Je také možnost použít speciální anonymní kartu s předplaceným kreditem, z které bude možné následně čerpat. Kartu je nutné přiložit pod displej ke svítícímu symbolu bezkontaktní platby.

Jak probíhá kontrola jízdenek:
Revizoři DPMB jsou vybaveni čtečkami, které využívají i při kontrolách předplatních elektronických jízdenek. Cestující k zařízení přiloží svou kartu a pracovníkovi přepravní kontroly se zobrazí zelený symbol OK. Čtečka je určená pouze ke kontrole jízdenek, její použití je zcela bezpečné.

Systém bude finančně výhodný

Bezkontaktní validátory k nákupu jízdenky za den nezapočítají více než 90 korun a v případě, že si cestující koupí hodinovou jízdenku, může na ni jet dýl než 60 minut. 

Pokud cesta zahrnuje přestupy a do poslední šaliny nastoupí ještě před koncem šedesáté minuty cesty, platí  jim jízdenka až na konečnou tohoto posledního vozu, i když jim celá cesta trvala více než 60 minut.

Pokud pak cestující jedou bez přestupu, platí jim jízdenka až na konečnou, i když cesta trvá déle než hodinu. Pokud ale po šedesáté minutě cesty nastoupí do dalšího vozu, pípne si nástup a jede dál, pak už jim systém naúčtuje další jízdenku. Nesmí také během cesty opustit tarifní zóny 100 a 101, protože jízdenky takto zakoupené platí pouze v městských zónách.

Jak zjistit, jak dlouho ještě jízdenka platí:

Na každém terminálu se nachází tlačítko "Informace o kartě". Po přiložení karty se na displeji zobrazí, kdy byla daná jízdenka nebo jízdenky zakoupeny. Tuto funkci mohou využívat i majitelé elektronických předplatních jízdenek, kteří po přiložení k zařízení získají informaci o platnosti jejich šalinkarty.

Doklad o zaplacení jsou pak dostupné hned následující den v eshopu Brno iD. Pokud cestující nemá svůj účet, najdou doklad podle karty nebo čísla transakce. Systém je bezpečný, DPMB nedostává o cestujících žádné informace. Po nákupu jízdenek už žádná další platba neodejde. Po nákupu jízdného je nastavena z bezpečnostních důvodů časová prodleva, aby nemohlo dojít k nechtěnému nákupu další jízdenky. Více informací jsou poté dostupné na stránkách DPMB.

 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto dpmb | Zdroj s použítím TZ

Štítky Brno, dpmb, pípni a jeď, jízdenky, Dopravní podnik města Brna, platba, jízdné, koronavirová krize, Markéta Vaňková, Visa, MasterCard, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pípni a jeď. Dopravní podnik zavádí bezkontaktní platby za jízdenky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.