Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jižní Moravě od 25. května vyjedou znovu školní spoje

Jihomoravský kraj chystá od pondělí 25. května obnovení provozu školních autobusů, tedy spojů na pravidelných linkách, které ráno a odpoledne zajišťují převážně dopravu školáků. Už od středy 13. května přestanou autobusy automaticky stavět v zastávkách na znamení, lidé si budou muset opět stisknout tlačítko, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí kraje Monika Brindzáková. Od soboty 16. května také začne jezdit turistický vlak Expres Pálava-Podyjí a o týden později i cyklobusy. Od 23. května začnou jezdit také znovu vlaky mezi Čejčí a Hodonínem.

Školní autobusy kraj obnovuje proto, že od 25. května se vrací do lavic většina školáků a řada z nich nemá jinou možnost cestování než autobusem. Spoje však nebudou posílené, nepojede tedy více než jeden autobus kvůli tomu, že počet cestujících žáků bude nižší než za běžného stavu. „Úpravy jízdních řádů s předstihem zveřejníme, aby se cestující mohli se změnami včas seznámit," uvedl náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD).

Dosud spoje jezdí víceméně podle jízdního řádu pro letní prázdniny, ve kterém chybí právě školní spoje. V Brně jezdí MHD podle prázdninových jízdních řádů. Poptávka však postupně roste, jak se lidé vracejí do práce a otvírají se postupně obchody a služby. Proto již od pondělí jezdí posílená linka 10 jako doplněk linky 8, linka 12, 31, 33 a E56. Na lince 4 jsou nasazené tramvaje s větší kapacitou. Znovu jezdí také Seniorbus.

Zájem o veřejnou dopravu se dramaticky propadl v polovině března, kdy lidé začali ve velké míře pracovat z domova, zavřely se školy a někteří lidé nepracovali vůbec. Zároveň lidé raději volili individuální dopravu kvůli strachu z nákazy covidem-19.

Autoři | Foto ecofuture.cz

Štítky ČR, doprava, školy, koronavirus, správa, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, Hodonín, Čejč, jízdní řád, Roman Hanák, ČSSD, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě od 25. května vyjedou znovu školní spoje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.