Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

První cyklobusy by na jižní Moravě mohly vyjet už na konci května

Cyklobusy na jižní Moravě by mohly vyjet letos poprvé poslední květnový víkend, definitivní rozhodnutí však zatím nepadlo. Podle mluvčího společnosti Kordis JMK Květoslava Havlíka je toto datum pravděpodobné, protože od 25. května by měla být uvolněna většina zbývajících restrikcí souvisejících s covidem-19. Ve stejném termínu by měly vyjet i víkendové turistické vlaky, tedy Expres Pálava-Podyjí a Pernštejn.

„Ještě je potřeba vyčkat, jak se bude situace vyvíjet a jak se bude vyvíjet počet cestujících v hromadné dopravě. Rozhodně chceme, aby se rozjelo všechno naráz, tedy autobusy i vlaky. A abychom byli připravení na letní turistickou sezonu, která bude asi masivní," řekl Havlík. Po Česku totiž bude cestovat kvůli situaci v Evropě a ve světě výrazně více lidí než v minulosti.

Autobusy a vlaky rozváží turisty na atraktivní místa jižní Moravy

Síť cyklobusů je na jižní Moravě v posledních letech již ustálená a zajišťuje dopravu především z Brna či železničních uzlů do Moravského krasu, Drahanské vrchoviny, cyklobusy jezdí také do okolí Vranovské přehrady a do Podyjí. Jde o pravidelné linky, na jejichž vybraných spojích je možné převážet kolo. Vlak Expres Pálava-Podyjí jezdí z Brna přes Břeclav a Mikulov do Znojma, Pernštejn vozí turisty z Brna přes Tišnov do Bystřice nad Pernštejnem a Nového Města na Moravě.

Další změny se zatím v jízdních řádech na jižní Moravě nechystají, již několik týdnů se jezdí podle jízdních řádů pro letní prázdniny. „Cestujících sice pomalu přibývá, ale nejezdí studenti a školáci, což je podstatná část," řekl Havlík. Současný režim provozu je tak podle něj dostačující a záleží na vedení Jihomoravského kraje, zda se rozhodne případně vrátit k běžným jízdním řádům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vranov nad Dyjí

Štítky cyklobus, jižní morava, cyklistika, provoz, Jihomoravský kraj, Pernštejn, KORDIS JMK, a.s., Brno, jízdní řád, Evropa, Česko, Moravský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První cyklobusy by na jižní Moravě mohly vyjet už na konci května  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.