Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Do autobusů budou na jižní Moravě cestující od pondělí opět vstupovat předními dveřmi

Do linkových autobusů na jižní Moravě se v pondělí opět začne nastupovat předními dveřmi. Jihomoravskému kraji se podařilo zajistit pro dopravce dostatek ochranných prostředků, řidiči budou mít respirátory. Pro cestující to také znamená, že už nemohou do autobusu nastoupit bez jízdenky, a ztráta kraje by se tak měla snížit, uvedl dnes náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD).

Autobusy tak navážou na vlaky, ve kterých průvodčí začali znovu odbavovat cestující od úterý. „Udělali jsme vše pro to, abychom řidičům v první linii poskytli nutné ochranné prostředky. Díky tomu můžeme zrušit některá omezení a přistoupit ke krokům, které pomohou snížit dopad epidemie koronaviru na ekonomický výkon Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Ten se v současné době pohybuje každý den ve ztrátě přibližně 2,5 milionu korun, což samozřejmě enormně zatěžuje rozpočet kraje," uvedl Hanák.

MHD se zrušení zákazu netýká

Největší část ztráty však plyne z dramatického poklesu počtu cestujících a tedy neuskutečněných tržeb. Kvůli tomu již několik týdnů jezdí veškerá veřejná doprava na jižní Moravě ve většině případů podle jízdních řádů pro letní prázdniny, omezené jsou i některé další méně využívané spoje.

V městské dopravě v Brně zatím zákaz nástupu předními dveřmi do trolejbusů a autobusů neruší, stejně tak je v případě dalších provozů MHD rozhodnutí závislé na každém městě.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky autobusy, vstup, přední dveře, zákaz, zrušení, jmk, Jihomoravský kraj, Roman Hanák, ČSSD, pandemie covidu-19, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do autobusů budou na jižní Moravě cestující od pondělí opět vstupovat předními dveřmi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.