Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno letos čekají opravy za více než dvě miliardy, rekonstrukcí projdou tramvajové tratě, silnice i kanalizace

Brno letos projde rekonstrukcemi za 2 miliardy a 143 milionů korun. Největší část rozpočtu na inovace zaplatí dostavbu kanalizace, tramvaj na Plotní, prodloužení trati pro šaliny do bohunického kampusu a do Velkého městského okruhu Žabovřeská. Na seznamu je však daleko více položek, které nám opět Brno trochu zvelebí, ale i zkomplikuje dopravu.

„Vybuduje se přes 29 kilometrů kanalizace a 5 kilometrů vodovodů v 6 městských částech. Také se letos vymění 3 kilometry parovodů za horkovody.“ uvedla primátorka Markéta Vaňková. „Například při opravách na Bohunické se spojily práce vodařů i plynařů a zároveň se upraví veřejné osvětlení. Podobná spolupráce funguje i na Lužánecké, Solniční, České, Opletalově a řadě dalších míst.“ připomněla snahu o co největší koordinaci staveb.

O všech stavbách se obyvatelé vždy dozví na internetu. „I nadále se budeme snažit veřejnost maximálně informovat o plánovaných stavbách, o změnách v dopravě a uzavírkách. Neustále aktualizujeme web www.kopemezabrno.cz, budeme opět zadávat informační spoty do rádií, aktivně též komunikujeme s veřejností na sociálních sítích.“ dodala.

Zcela nové trati se dočkají například cestující, kteří se vydají do bohunického kampusu. Tady se od března začne hloubit tunel, kácet zeleň a dále připravovat terén pro nové koleje. Dopravu by stavba nijak zásadně omezit neměla, nepočítá se ani s výlukami MHD. 

Městský okruh čeká druhá etapa stavby 

To se však nedá říct o městském okruhu Žabovřeská II. Podobně jako u první etapy se město snaží zajišťovat především doprovodné komunikace a chodecké trasy. Opět se zde vybudovala lávka, která chodce převádí přes silnici I/42 a tramvajovou trať Pisárky-Komín a propojuje tak Wilsonův les a levý břeh Svratky. Součástí projektu je i úprava kaple z roku 1884, která je i kulturní památkou. Nově by se mělo začít stavět v úsecích Tomkovo náměstí–Rokytova.

„Považuji za důležité, že v úzké spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic, které je hlavním investorem, budou pokračovat práce na velkém městském okruhu, protože opravdu každý posun znamená ulehčení dopravě v Brně.  Jakákoliv zdržení způsobená obstrukcemi či formálními problémy nás sice netěší, ale bohužel u takto velkých akcí je nutné s nimi počítat a musíme být schopni se s nimi vypořádat,“ zmínil náměstek primátorky Robert Kerndl.

Na Merhautovu se po silnici nedostanete

Změny od prvního března nastanou hlavně na Merhautce. V úseku od křižovatky s Jugoslávskou po Provazníkovu se bude rekonstruovat zničená vozovka. Součástí stavby bude i rekonstrukce předjízdných pruhů a ulice bude kompletně uzavřena pro MHD i auta. Linka číslo 5 pojede přes Zemědělskou a náhradní dopravu zajistí autobus 46. V uzlu Jugoslávská se pak bude dát přesednout na šaliny 3, 5, 9, 11. Technický stav kolejí i silnice tady byl už opravdu špatný. Po opravách se zrychlí doprava MHD, sníží se i hlučnost tramvajové tratě. 

Koleje se budou opravovat i na Veveří. Tady projde rekonstrukcí úsek Jana Uhra až Žerotínovo náměstí. Změny cestující zaznamenají i na zastávkách, ty se budou prodlužovat na ulici Grohova. Provoz linek 3, 11 a 12 bude po tuto dobu pouze jednokolejný a o letních prázdninách se cestující dočkají výluk. 

„Mojí snahou bylo, aby opravy Veveří a Merhautovy začaly dříve. To se nakonec podařilo a věřím, že dřívější zahájení rekonstrukcí lidé ocení. V minulém období byl záměr oprav Veveří jiný, než jaký jsme odsouhlasili nyní. Současná rekonstrukce je teprve začátek. Do budoucna počítáme v ulici i s dalšími pracemi, které ji zkvalitní nejen pro řidiče, ale také pro ty, kteří zde žijí,“ uvedl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Změnami projde i Staré Brno

Velké změny čekají obyvatele na Nových sadech. Krom oprav trati získá ulice zelený pás, který by měl snížit hlučnost z dopravy i prašnost. V období letních prázdnin neprojede žádná šalina v úseku Hybešova - Poříčí ve směru na Nové sady. Tady dojde i k výměně zastaralých parovodů za horkovody, konkrétně v úseku Poříčí-Polní. Na Polní se omezí parkování kvůli zjednosměrnění provozu. Na Bakalově nádraží před vstupem do školy budou práce probíhat pouze o prázdninách a nemocnice Milosrdných bratří bude pro pacienty přístupná díky mobilnímu zdroji tepla v době odstávky. Tyto práce začaly už v říjnu loňského roku a pokračovat budou do letošního října. Opravami projde také kanalizace, na kterou přijde řada 20. května.

Pokračuje i projekt Tramvaj na Plotní, Brňáci se dočkají také nových kanalizací

Pokračovat budou také loňské práce na projektu Tramvaj na Plotní. V letošním roce by měl být dokončen tramvajový vršek i spodek a trolejové vedení a v roce 2021 už by se cestující měli z Dornychu na Plotní dostat šalinou. Pro letošní rok to ale znamená výluky a objížďky. 

Opravy silnic, kanalizací a výluky se však budou týkat i dalších lokalit po Brně. Nové kanalizace se dočkají mětské části Brno-jih, Obřany a Maloměřice, Bosonohy, Líšeň a Tuřany. Rekonstrukce se dotknou také ulic Lužánecké, Bohunické, Viniční a v oblasti ulic Solniční, Česká a Opletalova.

„Ke konci roku se chystáme zahájit rekonstrukce kanalizace a vodovodu na Besední, Veselé, Křížkovského a ulicích Krkoškova, Zátiší a Fügnerova. Další plánované stavby jsou spíše menšího rozsahu, bez významného vlivu na dopravu,“ přiblížil generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Jakub Kožnárek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kopemezabrno.cz

Štítky Brno, Merhautova, Žabovřeská, Městský okruh, Plotní, opravy, rekonstrukce, kanalizace, silnice, Silnice I/42, Markéta Vaňková, Veveří, Jan Uher, Robert Kerndl, Nemocnice Milosrdných bratří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

Pokul se nepodari rozklad proti firme Destruktprojekt, zadna Zabovreska se letos stavet nebude.

Pátek, 28. února 2020, 06:30Odpovědět

Brno letos čekají opravy za více než dvě miliardy, rekonstrukcí projdou tramvajové tratě, silnice i kanalizace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.