Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hrozby stávkou uspěly. Železničáři budou moci využít "režijku" i na jižní Moravě

Radní Jihomoravského kraje schválili podmínky smlouvy s Českými drahami (ČD), která umožní zaměstnancům ČD jezdit vlaky ČD i na jižní Moravě na zaměstnanecké jízdenky, tzv. režijky. Smlouva mezi krajem a dopravcem, která je platná od 1. ledna, to neumožňuje.

Režijka bude v prodeji od třiadvacátého ledna

Dohodu obě strany podepsaly odpoledne a píše se v ní, že ČD musí za každého zaměstnance, který chce takto používat vlaky na jižní Moravě, připlatit 1500 korun za rok. Základní cena zaměstnanecké jízdenky je 1100 korun.

Mluvčí ČD Gabriela Novotná napsala, že zaměstnanci si mohou kupón pro jižní Moravu za příplatek koupit od čtvrtka 23. ledna. Zatím dostanou papírovou jízdenku, od 1. března jej získají v elektronické podobě. Platný bude do 12. prosince.

Zaměstnanci hrozili stávkou

Odborové sdružení železničářů (OSŽ) na začátku roku vyhlásilo stávkovou pohotovost. Pokud by dopravce s krajem nenašli řešení, které by umožnilo zaměstnancům zaměstnanecké jízdenky používat, ohlásili již s předstihem stávku na čtvrtek 30. ledna. "Dnes odpoledne bude o dalším postupu jednat stávkový výbor OSŽ a ve středu Ústředí OSŽ," napsal předseda OSŽ Martin Malý.

Režijky přestaly platit, protože železniční dopravu na jižní Moravě převzal kraj

Kraj zabránil využívání zaměstnaneckých jízdenek kvůli tomu, že uzavřel s ČD tzv. brutto smlouvu na základě nabídkového řízení, což znamená, že veškeré tržby plynou kraji. Ve vlacích ČD provozovaných na základě takové smlouvy v souladu s tarifem ministerstva dopravy režijky neplatí, uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. V případě uznávání režijních jízdenek bez příplatku by kraj o část tržeb přišel. Výjimku z tarifu může tvořit dohoda dnes podepsaná, kdy ČD stanovily v součinnosti s krajem příplatek na své obchodní riziko.

"Jsem rád, že se naše úsilí podařilo dotáhnout do zdárného konce a že všichni drážní zaměstnanci budou moct využívat výhod nových režijek. Udělali jsme maximum pro to, abychom drážním zaměstnancům zajistili benefit, který si zaslouží, a věřím, že budou spokojení," uvedl Hanák. Kromě zaměstnanců ČD mohou za stanovených podmínek zvýhodněně využívat osobní a spěšné vlaky na jižní Moravě i zaměstnanci Správy železnic, ministerstva dopravy a Drážního úřadu.

Zaměstnanci ČD, kteří zajišťují dopravu na jižní Moravě, mohou také používat zvýhodněnou jízdenku krajského integrovaného systému za 480 korun za rok, pro rodinné příslušníky ji mohou mít za 990 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky režijní jízdenky, režijky, Jihomoravský kraj, České dráhy, stávka, Ministerstvo dopravy České republiky, ODBOROVÉ SDRUŽENÍ ŽELEZNIČÁŘŮ, Martin Malý, Správa železniční dopravní cesty, Drážní úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrozby stávkou uspěly. Železničáři budou moci využít "režijku" i na jižní Moravě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.