Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Moravy každoročně klesá počet silnic v havarijním stavu

Jihomoravští silničáři chtějí letos do oprav silnic druhých a třetích tříd investovat stovky milionů korun. Doufají, že ještě získají peníze jak od Jihomoravského kraje, tak od státu prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury. Uvedl to ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Zdeněk Komůrka. Rozsah plánovaných staveb se proti předchozím letům příliš nemění a především během stavební sezony by tak měli řidiči vidět, že se intenzivně pracuje. Každoročně se silničářům daří snižovat množství silnic ve špatném a havarijním stavu.

Silničáři mají přichystanou řadu projektů a u některých každoročně čekají, zda dostanou příspěvek od státu. Nárok na něj není nikde zakotvený a obvykle jej vláda uvolňuje až během roku.

Ve výborném stavu je čtvrtina silnic

Stav silnic na jižní Moravě se postupně lepší. Zatímco v roce 2016 bylo ve výborném stavu 19 procent silnic, loni 25 procent. Naopak v havarijním stavu bylo před čtyřmi lety 32 procent silnic, loni se tento počet snížil na 19. Silničáři hodnotí stav silnic podobně jako ve škole od jedné do pěti. Mezi lety 2016 a 2019 se zlepšilo průměrné hodnocení z 3,3 na 2,66.

Mezi největší stavby z pohledu investované částky bude letos patřit dokončení silnice na Znojemsku mezi Uherčicemi a Rancířovem za 98 milionů. Začne se s dvouletou opravou silnice na Brněnsku mezi Hajany a Želešicemi za 129 milionů a s tříletou fází stavby průtahu Rájcem na Blanensku za 272 milionů. Má začít i dvouletá oprava silnice ze Svatobořic-Mistřína ke křižovatce se silnicí 380 za 149 milionů.

Z frekventovanějších silnic se bude pokračovat s opravou Rakovecké v Brně, kudy se jezdí do Veverské Bítýšky a opravy čekají mosty v Brně-Obřanech, kudy jezdí lidé do Bílovic nad Svitavou. Kompletní plán oprav lze nalézt přímo na webu krajských silničářů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto

Štítky silnice, jižní morava, stav, stavba, oprava, Jihomoravský kraj, Morava, Státní fond dopravní infrastruktury, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy každoročně klesá počet silnic v havarijním stavu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.