Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Spodní část ulice Údolní projde rekonstrukcí, horní část má ale stále spoustu nedostatků včetně chybějících přechodů

Spodní část ulice Údolní čeká rekonstrukce. Opravami projdou silnice, trať pro šaliny i trolejbusy, parkovací místa i veřejné prostranství. Obyvatelé se dočkají nové zeleně i cyklostezky. Horní část, která prošla rekonstrukcí loni, má však pořád spousty nedostatků.

Po rekonstrukci první části ulice Údolní směrem na Kraví horu čeká rekonsktrukce i její spodní část, a to mezi ulicemi Husova a Úvoz. Upravena bude krom silnice i tramvajová a trolejbusová trať, změny se dočkají i parkoviště a dojde také k výměně inženýrských sítí. Obyvatelé se pak dočkají i nové zeleně.  

„Při této rekonstrukci opravíme téměř osm set metrů tramvajové tratě, k tomu bude patřit i úprava zastávek Údolní a Úvoz. Kromě toho vybudujeme cyklistické stezky, které se budou barevně lišit od žulových ploch pro chodce a od prostranství na zastávkách. Chceme, aby ulice byla přátelská jak pro automobilisty, tak pro pěší i cyklisty“ uvedl radní pro územní plánování a rozvoj města Brna Filip Chvátal.

Ulici čeká i nová zeleň

„Rekonstrukci se snažíme pojmout i z hlediska udržitelnosti a zkvalitnění životního prostředí. Proto v ulici vysadíme nové stromy a ty staré upravíme. Do prostoru pod Špilberkem přidáme také vodní prvky a vylepšíme ho pro odpočinek návštěvníků. Při úpravě veřejného osvětlení využijeme LED svítidla, což výrazně sníží odběr elektrické energie. V ulici také plánujeme snížit počet vyasfaltovaných ploch a chceme je nahradit dlaždicemi. Díky nim neodteče dešťová vody zbytečně do kanalizace, ale vsákne se do půdy,“ dodal první náměstek primátorky Petr Hladík.

Odvedení srážkových vod ze zpevněných ploch bude provedeno pomocí uličních vpustí a odvodňovačů tramvajové trati do rekonstruované jednotné kanalizace pro veřejnou potřebu.

Horní část Údolní se nepovedla

Úprav se dočká i již zrekonstruovaná horní část ulice Údolní. Po loňských opravách se od místních obyvatel množily stížnosti na chybějící přechody, oslnivé pouliční osvětlení a nevhodně umístěná místa k parkování. Přes auta se dal špatně sledovat provoz, bez přechodů zas nebylo možné bezpečně přejít silnici. V okolí se navíc nachází hned dvě školky. 

Bezpečnost chodců měla zařídit značka s předepsanou sníženou rychlostí. „Projektová dokumentace rekonstrukce části ulice Údolní byla projednána se všemi dotčenými orgány včetně Policie ČR. Ti také s touto podobou souhlasili a následně ji zhotovitel dodržel. Po rekonstrukci zde existuje tzv. místo pro přecházení. Poznáte ho podle sníženého obrubníku," uvedla v květnu Radka Loukotová z tiskového odboru magistrátu. Teď by se měl objevit přechod alespoň na ulici Údolní a Úvoz, pokud půjde dobře jednání s policií.

Po tlaku obyvatel po měsíci přibyl přechod na křižovatce ulice Údolní s Všetičkovou a Grohovou.

Cyklistům musí stačit, co je

Neřeší se zatím ani zhoršené podmínky pro cyklisty, které popsal Michal Šindelář ze spolku Brno na kole. Cyklopruh je sice na nové silnici vyznačen, nachází se ale přímo v pruhu pro auta, čímž motoristy zpomaluje a cyklisty ohrožuje. Podařilo se alespoň vyjednat širší parkovací místa, aby bylo menší nebezpečí při otevírání dveří parkujících aut do cesty cyklistů. To ale situaci nijak neřeší. „Pro lidi jezdící na kole se neudělalo vůbec nic. Cyklopiktogramy, které tam vyznačili, jsou z pohledu atraktivity cyklodopravy bezcenné. Představte si, že tam pustíte dítě na kole,“ uvedl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Údolní, Brno, rekonstrukce, přechod, silnice, parkování, Kraví hora, Petr Hladík, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spodní část ulice Údolní projde rekonstrukcí, horní část má ale stále spoustu nedostatků včetně chybějících přechodů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.