Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Železničáři hrozí na jižní Moravě stávkou, důvodem je neuznání režijních jízdenek

Železniční odbory hrozí na jižní Moravě od 30. ledna stávkou. Kraj ve vlacích, které si objednává od Českých drah, neuznává zaměstnanecké režijní jízdenky. Odboráři to považují za nezákonné. Stávku zahájí v případě, že se nepodaří dojít k dohodě, která by podle nich odpovídala platnému zákonu o režijním jízdném, vyplývá z prohlášení odborářů, které zveřejnili na webu Odborového sdružení železničářů (OSŽ). Upozornil na ně server Zdopravy.cz.

Náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD) již dříve uvedl, že kraj nemůže režijní jízdenky uznávat kvůli tomu, že má s Českými drahami uzavřené tzv. brutto smlouvy. Znamená to, že tržby jsou záležitostí kraje a nikoli dopravce. Kraji by se v případě uznávání režijních jízdenek snížily tržby z jízdného.

„Stávkový výbor OSŽ konstatuje, že přes veškeré dosavadní vyjednávání mezi zúčastněnými stranami a opakované připomínání důležitosti dořešení této problematiky ze strany odborových organizací bohužel do dnešního dne nebyla v duchu platné právní úpravy zajištěna možnost pro všechny držitele režijek využívat na základě časového příplatku k režijce vlaky ČD objednávané Jihomoravským krajem," uvedl v prohlášení předseda OSŽ Martin Malý.

Stávkový výbor považuje situaci za nepřijatelnou a vyzývá obě strany, tedy dopravce a kraj, k co nejrychlejšímu vyřešení situace. Rozsah případné stávky zatím není zřejmý. „O přesném rozsahu a době trvání stávky bude OSŽ jednat ve spolupráci s ostatními odborovými organizacemi na železnici," uvedl Malý.

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka už je však v tuto chvíli vzájemně schválený princip, podle něhož si držitelé režijních jízdenek budou moct za 1500 korun na rok dokoupit časový příplatek opravňující k jízdám osobními a spěšnými vlaky v Jihomoravském kraji.

„Aktuálně se programuje. Již od prosince jsme deklarovali, že zahájení prodeje tohoto nového příplatku bude možné nejdříve v únoru. Nyní ještě zbývá dořešit některé otázky ohledně zdanění a ochrany osobních údajů. Dohoda s krajem by mohla být definitivně uzavřena do konce ledna," uvedl Joklík.

Zaměstnanci ČD, kteří pracují pro krajský integrovaný systém, si také mohou koupit roční kupón za 480 korun, který je opravňuje používat dopravní prostředky v tomto systému.

Nová smlouva kraje a ČD je platná od středy do konce roku 2022. Je v ní i možnost prodloužení o další tři roky. ČD zajišťují veškerý provoz osobních a spěšných vlaků v kraji. Dosud měl kraj uzavřenou tzv. netto smlouvu, což znamenalo, že riziko tržeb nesl dopravce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stávka, Jihomoravský kraj, České dráhy, odbory, ODBOROVÉ SDRUŽENÍ ŽELEZNIČÁŘŮ, Roman Hanák, ČSSD, Martin Malý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Železničáři hrozí na jižní Moravě stávkou, důvodem je neuznání režijních jízdenek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.