Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Za daňky na kole. Žebětín a oboru Holedná spojuje nová cyklostezka

V Brně se dnes otevřela nová cyklostezka, která propojuje okrajovou městskou část Žebětín s oborou Holedná. Jejím hlavním přínosem je zvýšení bezpečnosti cyklistů, kteří nemusejí jet po úzké a rozbité silnici ze Žebětína a překonávat čtyřpruhovou tzv. starou dálnici, řekl novinářům starosta Vít Beran (KDU-ČSL). Plně využitelná bude od příštího pondělí, dělníci ještě dokončují úpravy u propustku pod starou dálnicí.

Kvůli stavbě sídliště Kamechy a rozrůstání Žebětína provoz směrem ke staré dálnici vzrostl za poslední léta na desetinásobek. "Kohoutovická ulice je v dezolátním stavu, je úzká a frekventovaná a už před lety mi lidi říkali, že si s dětmi na výlet do obory netroufnou. Reakce na tuto stavbu jsou proto v naší městské části pozitivní a je to vidět i na tom, že se mnozí přišli podívat. Sice chtěli přijet na kole včetně mě, ale ráno tu bylo minus devět, tak si netroufli," řekl Beran.

Stezka vznikla díky prvnímu ročníku participativního rozpočtu Dáme na vás. Návrh předložil obyvatel Žebětína Oldřich Drápal a dostal nejvíc hlasů. Stezku dělníci postavili za tři měsíce, měří zhruba kilometr a stála 14 milionů korun. Dražší byla i kvůli tomu, že únosnost cesty je stavěná na těžká zemědělská vozidla.

Cyklostezka se bude prodlužovat

Zdánlivě nelogické trasování, které je delší proti jízdě po silnici zhruba o půl kilometru, je podle Berana kvůli stavbě na městských pozemcích. "Dělaly se pozemkové úpravy a využili jsme toho, že jsme mohli stezku vést po městských pozemcích. Kdybychom museli pozemky vykupovat, nikdy bychom to takhle rychle nepostavili," řekl Beran.

V budoucnu bude stezka pokračovat po plánovaném severovýchodním obchvatu až na sídliště Kamechy. "Silnice bude tak široká, aby se na ni vešel cyklopruh, na Kamechách už je. Stavět bychom chtěli koncem roku 2021 nebo v roce 2022," řekl Beran.

Cyklostezka umožňuje průjezd nejen ze Žebětína do obory, ale dál na cyklostezku podél Svratky, která prochází Brnem od přehrady až k Olympii.

Autoři | Foto Petra Stanová

Štítky ČR, kondice, správa, stavby, cykloturistika, Brno, AUDIO, Žebětín, cyklostezka, Vít Beran, dálnice, KDU-ČSL, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za daňky na kole. Žebětín a oboru Holedná spojuje nová cyklostezka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.