Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brněnské centrum už rušnou silnicí nebude. Radním došla trpělivost a posílili kontroly

Od minulého týdne se významně posílily kontroly brněnských strážníků u vjezdů do historického centra. K tomuto opatření byli nuceni radní po zjištění, že čtyřicet procent vjezdů do centra je neoprávněných. Řidiči si už přes centrum cestu nezkrátí.

Pěší zóna vytíženou dopravní tepnou

Pěší zóna nebezpečná pro pěší. Taková je situace v historickém centru Brna kudy denně projedou tisíce aut. Brňané dokonce začali sami vytvářet stránky na sociálních sítích, kde fotili a natáčeli hustou dopravu a pofidérní zásobovací auta v brněnském centru. Teď došla trpělivost i radním, kteří se uchýlili k přísným opatřením. Situace se tak významně mění.

„Nejsem příznivcem restrikcí, ale situace v centru je neúnosná a nám nezbývá jiné řešení. Nemůžeme tolerovat, že se z pěší zóny stává vytížená dopravní tepna. Chceme ze středu města, zejména z ulic Česká, Rašínova, náměstí Svobody a Masarykova, udělat opět klidnou pěší zónu. Bezpečnost chodců je pro nás důležitá. Lidé nemohou jezdit autem přímo do centra, když chtějí navštívit například kavárnu,“ říká primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Vjezdy do centra od minulého týdne hlídá policie

Už delší dobu jsou u vjezdů do historického centra kamery sbírající statistiky oprávněných a neoprávněných vjezdů. „Z dat, která máme z kamerového systému, se ukazuje, že přibližně 40 % vjezdů do pěší zóny je učiněno bez oprávnění,“ doplňuje Vaňková.

Od poloviny minulého týdne je u vjezdů možné vidět auta městské policie. Strážníci posílili nárazové kontroly v historickém centru.

 „Za tu dobu jsme zkontrolovali 1425 vozidel. Kromě neoprávněných vjezdů hlídky městské policie dlouhodobě aktivně vyhledávají i další dopravní přestupky, zejména ty, které souvisejí s parkováním. V průměru se jen ve zmíněné oblasti zabýváme zhruba tisícem případů měsíčně,“ popisuje vedoucí odboru pořádkových útvarů brněnské městské policie Pavel Čermák.

Povolení k vjezdu má příliš mnoho aut

Město plánuje znova zkontrolovat všechna vydaná povolení k vjezdu. Navíc pokud městská policie zjistí, že řidič povolení zneužívá, tak mu může být odebráno. „Momentálně jich je vydáno asi 13 tisíc, což je z našeho pohledu neúměrně moc.,“ doplňuje Vaňková.

V příštím roce budou vjezdy do centra ještě regulovanější

Situaci napomůžou také plánované změny od příštího roku, kdy se centrum rozdělí na sedm oblastí. Zásobovací auta budou mít povolený vjezd pouze v dopoledních hodinách od šesti do půl jedenácté.

„Celodenní povolení k vjezdu budou mít pouze rezidenti a abonenti z pěší zóny, majitelé parkovacích stání a vyhrazených parkovacích stání v pěší zóně, městská policie a integrovaný záchranný systém, pečovatelské a sociální služby a osoby zdravotně a tělesně postižené,“ upřesňuje radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Tato pravidla by měla platit od druhého čtvrtletí příštího roku. Nyní se projektuje dopravní značení. Dodržování pravidel by měl hlídat i automatický kamerový systém. „Těžko předjímat, zda regulace vyřeší úplně všechno. Zlepšení by mohla přinést,“ dodává mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Velkým problémem je i parkování zásobovacích vozů

Brněnští strážnici dále řeší i časté stání mimo parkoviště, které je v pěší zóně přestupkem. „Letos v říjnu strážníci zjistili v pěší zóně přes 300 případů stání mimo vyhrazená místa. Botičku přiložili celkem v šedesáti případech,“ upřesňuje Šoba.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Standa Biller

Štítky Brno, centrum, historické centrum, vjezd, zásobovací auta, kontroly, pěší zóna, historické jádro města, obecní policie, Markéta Vaňková, Pavel Čermák, Rašín, Náměstí Svobody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské centrum už rušnou silnicí nebude. Radním došla trpělivost a posílili kontroly  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.