Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Změny v tarifu dopravního systému ceny jízdného v Brně nezvýší

Brněnští radní dnes schválili úpravy v tarifu dopravního systému v Brně. Cena jízdného se zvýší jen u lodní dopravy, pro vlaky budou zavedeny úsekové a dvouúsekové jízdenky.

Nový tarif platí od ledna příštího roku

Změny v tarifu Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) začnou platit od ledna příštího roku, dnes je schválili brněnští radní. Nový systém poskytne jednotný tarif, který stanovuje cenu jízdného pro brněnskou hromadnou dopravu, regionální autobusy a vlaky spadající pod IDS JMK.

Cena jízdného městské hromadné dopravy v Brně se nezvýší

Úpravy v tarifu musí schválit i kraj a město. Změny navazují na novou smlouvu o veřejných službách v železniční dopravě, kterou kraj uzavřel s Českými dráhami. Jízdenky na městskou hromadnou dopravu se ale nezdraží. „Většina úprav se netýká Brna. Jízdné MHD ve městě nezdražujeme, pouze se mírně zvýší jízdné v lodní dopravě,“ upřesnil radní pro dopravu Petr Kratochvíl. Radní budou situaci řešit ještě na prosincovém zastupitelstvu. 

Prodej jízdenek IDS JMK bude zajišťován obdobně jako v současnosti. Tedy v osobních pokladnách dopravců, na pobočkách České pošty, v mobilní aplikaci IDS JMK Poseidon a jednorázové jízdenky nově i přímo ve vlacích u průvodčích. Pro prodej předplatních jízdenek je připravován e-shop Jihomoravského kraje, který by měl být spuštěn v průběhu roku 2020,“ uvedl IDS JMK ve svých materiálech.

Ve vlacích budou zavedeny úsekové a dvouúsekové jízdenky

Od prvního ledna budou zavedeny úsekové a dvouúsekové jízdenky i ve vlacích. Doposud byly využívány jen v regionálních autobusech, cestující je využívají při velmi krátkých jízdách. Zároveň se díky nic zabrání skokovému nárůstu cen kvůli zrušení platnosti jízdenek Českých drah na krátké vzdálenosti.

Při koupi jízdenky až ve vlaku bude kupujícímu naúčtován příplatek

Za koupi jízdenku u vlakového personálu bude účtován příplatek, nákupčí si za lístek připlatí padesát korun. Upraveno bude i jízdné pro zaměstnance a jejich rodinné příslušníky. Cílem je sjednocení pravidel s Českými dráhami.

Slovácko doplní dvě zóny platnosti

Od příštího roku se také rozšíří platnost jednodenní oblastní jízdenky pro Slovácko ve snaze lepšího propojení obcí v tomto území. Zóny platnosti tedy doplní dvě další pravděpodobně mezi Veselím nad Moravou a Starým Městem.

Pro cestující z Bystrce do Moravan bude zavedena tarifní výjimka

Kvůli chytanému prodloužení linky 51 bude zavedena tarifní výjimka pro cestující z Bystrce do Moravan. Cena jízdného odpovídá vzdálenosti ujeté vzdálenosti na obou trasách. Potvrzena byla i tarifní výjimka pro cestující mezi Kyjovem a obcemi v zónách 687 a 689. „Při této cestě není nutné platit za projížděnou zónu 685,“ vysvětlila mluvčí Magistrátu města Brna Anna Dudková.

Ceny se zvýší jen u lodní dopravy

Mírné navýšení cen jízdného mohou očekávat lidé cestující brněnskou lodní dopravou, zároveň se zrušila i zastávka Sokolské koupaliště.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky doprava, jízdenky, jízdné, tarif, změna, Brno, vodní doprava, České dráhy, městská hromadná doprava, Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje, Jihomoravský kraj, Slovácko, Bystrc, Česká pošta

Změny v tarifu dopravního systému ceny jízdného v Brně nezvýší  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.