Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Břeclav je prvním městem v Česku, kde se bude testovat blikající zelená na semaforech

V sousedních státech běžné, v České republice letos v září poprvé. Břeclavské semafory v testovacím období před koncem zelené třikrát zablikají, aby řidiči věděli, že už se mají připravit na oranžovou a červenou. Testování bude probíhat mezi 2. a 13. zářím a od 14. do 25. října.

Na semaforech některých břeclavských křižovatek bude v září a říjnu fungovat blikající zelená. Ta signalizuje končící dobu pro možný průjezd křižovatkou. Po třech zablikáních, která přijdou na řadu 4 vteřiny před koncem signálu ‚volno‘ naskočí klasicky oranžová a poté červená. Výsledkem má být nejen plynulejší provoz, ale i vyšší bezpečnost.

Nová signalizace by měla napomoct plynulosti provozu i snížení počtu dopravních nehod

 „Když zelená začne blikat, řidiči uvidí, že končí. Proto by už na oranžovou měli zůstat stát. Někdy se totiž stává, že někdo chce projet na oranžovou, ale nakonec jede na červenou,“ řekla policejní mluvčí Kamila Haraštová. Díky nové signalizaci by nemělo docházet k zablokování křižovatek a snížit by se měl i počet dopravních nehod zaviněných řidiči projíždějícími na poslední chvíli.

„Z posledního šetření Centra dopravního výzkumu vyplývá, že přibližně 55 procent cyklů, tedy dob, kdy se na semaforu v křižovatce vystřídá červená, oranžová a zelená, se neobejde bez dopravního přestupku,“ přiblížil pro iRozhlas mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

V Břeclavi bude zelená na semaforech blikat ve dvou obdobích na šesti křižovatkách

Novinku bude Centrum dopravního výzkumu testovat na šesti křižovatkách na hlavním tahu I/55. Řidiči budou blikající zelenou potkávat například u obchodních center Lidl, Billa a Penny, na křižovatce u náměstí T. G. Masaryka, u soudu nebo cukrovarského mostu. Týkat se bude pouze semaforů se třemi barvami, ne doplňkových šipek ani signálů pro opouštění křižovatky. Blikat nebudou ani dvoubarevné semafory pro chodce.

Prvním plánovaným obdobím je začátek září – semafory budou blikat od 2. do 13. září. Druhým úsekem je pak 14. až 25. říjen. „Město Břeclav je pilotním testovacím městem v našem projektu, po skončení pilotního testování bude vše vráceno do původní podoby,“ vysvětlil Radim Striegler z Centra dopravního výzkumu (CVD). To další testování v jiných městech neplánuje.

Zdroj: Centrum dopravního výzkumu

Břeclav bude v Česku prozatím jediným městem, kde k testování dojde

CVD na základě testování vypracuje výzkumnou zprávu, která poskytne odborné poklady a doporučení pro Ministerstvo dopravy. To může výsledky v budoucnu využít, když bude rozhodovat o tom, zda by mělo testování proběhnout i v dalších městech, případně pak v otázce implementace do běžného provozu. Břeclav byla pro testování zvolena z několika důvodů. „Splňovala podmínky projektu pro testování v reálném provozu a je vybaveno moderní technologií světelného signalizačního zařízení, které zavedení blikající zelené umožní“ vyjmenoval Striegler. Jedním z důvodů byla také dlouhodobá spolupráce Břeclavi a CDV.

 „O připravované novince jsme občany již v předstihu informovali v městském zpravodaji, na městském facebookovém profilu a webu,“ doplnil mluvčí Břeclavi Jiří Holobrádek. Na všech sloupech dotčených křižovatek budou dočasně umístěny také dopravní značky upozorňující na úpravu signalizace. Dopravní situaci ve městě budou při testování monitorovat drony s kamerami, které budou létat poblíž křižovatek.

Zpětnou vazbou budou pro CVD nejen kamerové záznamy, ale také rozsáhlé dotazníkové šetření

Současně s testováním bude probíhat také celorepublikové dotazníkové šetření, ve kterém se bude zjišťovat vnímání a postoj řidičů k nové signalizaci. S tím se občané setkají buďto přímo na ulici, nebo přes webové stránky Centra dopravního výzkumu.

K testování se již vyjadřují lidé na webových stránkách Observatoře bezpečnosti silničního provozu, které vydalo anketu, ve které zjišťuje názory na blikající zelenou. „Snad se změna zavede co nejrychleji. Nesnáším ten zmatek na křižovatkách, když svítí zelená a nevíte, jestli nepadne žlutá a nebudete muset prudce brzdit,” napsal jeden z anonymních dotázaných.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, blikající zelená, Břeclav, semafory, Centrum dopravního výzkumu, Ministerstvo dopravy, testování, křižovatky, Česko, Ministerstvo dopravy České republiky, Tomáš Garrigue Masaryk, František Jemelka, Lidl, Billa, Penny Market

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclav je prvním městem v Česku, kde se bude testovat blikající zelená na semaforech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.