Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravský kraj požádá vládu o 150 milionů na mzdy řidičů

Jihomoravský kraj požádá vládu, aby 150 milionů vyčleněných na opravy silnic nižších tříd poskytla dopravcům na dokrytí ztráty způsobené navýšením mezd řidičů. Novinářům to dnes po jednání s dopravci řekl náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD). Na opravy silnic dá naopak stejnou částku kraj, který má rezervu právě na navýšení mezd řidičů, ale nemůže ji dát dopravcům napřímo kvůli legislativě a uzavřeným smlouvám. Podle zástupce dopravců Vojtěcha Hromíře z firmy Česmad Bohemia je situace kritická a dopravci prodělávají miliony korun, což je dlouhodobě neudržitelné.

Na jižní Moravě zajišťuje dopravu asi dvacítka dopravců. Vláda navýšila mzdy řidičů od ledna 2017. Od té doby kraj řeší, jak dopravcům navýšení kompenzovat. Má s nimi dlouhodobé smlouvy, které navýšení v plné výši neumožnily s ohledem na hospodářskou soutěž. U některých dopravců to kraj vyřešil vypovězením smlouvy a novou soutěží, z níž vzešly smlouvy s vyšší cenou. Vyřešila se tím ale jen část smluv, u zbylých kraj požádá o pomoc vládu.

Podle Hanáka jde jen o technickou záležitost, kdy stát pošle dopravcům peníze, které chtěl dát kraji ze Státního fondu dopravní infrastruktury na rekonstrukce silnic II. a III. třídy. Kraj dá naopak na opravy silnic peníze, které má v rezervě pro dopravce, ale nemůže jim je s ohledem na nastavení smluv a zákon dát přímo. Na opravy silnic by tak nešlo podle Hanáka méně peněz. Vyčleněných 150 milionů by zhruba mělo pokrýt potřeby dopravců na letošní rok.

Nedostatek financí by mohl ohrozit provoz

Zástupci kraje se dnes na výzvě vládě shodli se zástupci dopravců. Pokud by se model spolupráce mezi krajem, státem a dopravci osvědčil, bylo by podle Hanáka možné ho použít i další roky. Některé smlouvy jsou platné ještě několik let, po skončení smluv bude nová soutěž. V nových smlouvách už bude navýšení zohledněno. Pokud by se dohoda se státem nepovedla, podle Hanáka by to mohlo někde ohrozit provoz.

Česmad Brno zastupuje osm firem a podle Hromíře už je situace kritická, protože některé firmy mají kvůli nevyřešeným mzdám ztrátu i milion korun měsíčně. Podle něj by se proto situace měla vyřešit v řádu týdnů. Podniky podle něj chtějí dopravu zajišťovat, ale nelze unést ztrátu dlouhodobě, dodal.

 

Autoři | Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda

Štítky ČR, doprava, správa, mzdy, Jihomoravský, AUDIO, mzda, Jihomoravský kraj, silnice, vláda, Roman Hanák, ČSSD, ČESMAD BOHEMIA, Státní fond dopravní infrastruktury, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj požádá vládu o 150 milionů na mzdy řidičů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.