Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Část autobusů na jižní Moravě začátkem roku málem ani nevyjela

Jednomu z největších autobusových dopravců na jižní Moravě hrozilo, že od nového roku vůbec nevyjede. Zvýšené náklady na provoz linkových autobusů tak donutily Jihomoravský kraj uzavřít s dopravcem Bors Bus ještě před uplynutím výpovědní lhůty novou krátkodobou smlouvu. Po třech až čtyřech měsících zajistí tyto služby nadále buď znovu Bors, nebo jeden ze 14 dalších dopravců, kteří na jižní Moravě jezdí a kraj je oslovil k podání nabídky.

Bors Bus zajišťuje v krajském systému spoje převážně na Břeclavsku, v malé míře i na Znojemsku, Hodonínsku a Brněnsku. Podle webu dopravce jezdí zcela nebo částečně na 38 linkách, což jej řadí k největším v kraji.

Problémy odstartovalo vládní nařízení

Problémy s dopravci vznikly před dvěma lety poté, co vládním opatřením od ledna 2017 skokové vzrostly mzdy řidičů. Postupně potíže prohlubuje i každoroční zvyšování minimální mzdy, na kterou jsou mzdy řidičů navázány. Kraj však mohl dopravcům v souladu se zákonem kompenzovat jen část zvýšených nákladů. Někteří dopravci podali výpovědi již dříve, přičemž výpovědní lhůta je 30 měsíců. Vedení kraje se vzhledem k obtížné situaci nakonec rozhodlo, že od 1. listopadu loňského roku vypoví veškeré smlouvy s výjimkou Znojemska, kde se soutěžilo již s ohledem na novou úpravu odměňování řidičů.

Výpovědní lhůta na dopravní výkony zajišťované dopravcem Bors Bus trvala do 30. dubna 2021, přičemž jezdit po tuto dobu by však nezvládl. „Musíme zajistit dopravní obslužnost, proto jsme s dopravcem v jednacím řízení bez uveřejnění podepsali novou smlouvu na nezbytně krátkou dobu za cenu vyšší, avšak odpovídající reálným nákladům. A nyní budeme čekat na nabídky dopravců, které jsme oslovili taktéž v jednacím řízení bez uveřejnění, aby na daných výkonech jezdili nejpozději do dubna 2021," řekl Hanák.

Na jižní Moravě se za kilometr jízdy autobusu platí výrazně méně

Od té doby by pak měli jezdit dopravci podle smluv, které vzejdou z otevřených výběrových řízení, jež kraj zahájí koncem letošního roku. Vybráno chce mít v polovině roku příštího. V současnosti se průměr plateb za kilometr v kraji pohybuje okolo 28 až 29 korun, republikový průměr je zhruba 36 korun.

Autoři | Foto Bors

Štítky bors, dopravce, autobusy, Jihomoravský kraj, okres Znojmo, okres Břeclav, okres Hodonín, Brněnsko

Část autobusů na jižní Moravě začátkem roku málem ani nevyjela  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.