Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Brněnská nádraží zažívají nával, hlavní je díky výluce téměř prázdné

Výrazně více cestujících, kteří odjíždějí z Brna na svátky domů, dnes prochází brněnskými nádražími. Díky velké výluce je volněji na hlavním nádraží, zatímco se davy tísní na dolním a židenickém nádraží, kde zastavují dálkové vlaky ve směru do Prahy, na Slovensko i do Olomouce a Ostravy. Lidé se tak musí smířit s menším pohodlím, nádraží nejsou takovým davům přizpůsobená. Od sobotního rána však má být otevřená na dolním nádraží další čekárna, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

Čekárna měla být otevřená až koncem prosince, otevře se však dřív, aby alespoň částečně ještě posloužila davům přesouvajícím se na svátky domů. Lidé budou mít k dispozici vedle stávajících prostor dalších 450 metrů čtverečních. „Součástí je pokladna i toalety," uvedla Šubová.

Přes velký zájem o cestování před svátky není množství rezervací na dnešní vlaky z Brna na střední a severní Moravu příliš velké. „Pohybuje se jen mezi deseti a 25 procenty. Vyšší zájem o rezervace je na vlaky do Prahy. Navzdory menšímu počtu rezervací posilujeme vlaky i podle dlouhodobé znalosti jejich obsazenosti v podobné termíny," řekl ČTK mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Dopravce přidává vagony do vlaků Metropolitan, které jezdí mezi Prahou, Brnem, Bratislavou a Budapeští a do vlaků z Brna do Olomouce a Šumperka a také do Přerova a Ostravy. „Celorepublikově vypravíme posilové vozy, které nabídnou kapacitu přes 10.000 míst," uvedl Šťáhlavský.

Jen jednotlivá volná místa zbývala dnes ve vlacích RegioJetu z Brna do Prahy. Vlaky soukromého dopravce nabízejí méně míst než vlaky Českých drah, vezou pouze pět, případně šest vagonů. Vlaky Metropolitan přitom vezou až dvojnásobek vagonů, větší kapacitu nabízí i railjety z Vídně.

Autoři | Foto Tramvaj Klub Brno

Štítky výluka, České dráhy, hlavní nádraží, židenice, dolní nádraží, Brno, Praha, Ostrava, Olomouc, svátek, Správa železniční dopravní cesty, Slovensko, RegioJet, Vídeň

Brněnská nádraží zažívají nával, hlavní je díky výluce téměř prázdné  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.