Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Brně dnes začala největší výluka v historii hlavního nádraží

V Brně dnes začala roční velká výluka hlavního nádraží. Kvůli opravám mostů přes Hybešovu a Křídlovickou ulici a modernizaci zabezpečovacího zařízení se na nádraží nedostanou vlaky do Břeclavi, Vyškova a Slavkova, nepojedou na něj ani rychlíky od Tišnova. Místo hlavního se bude používat dolní nádraží a ve větší míře také židenické, slatinské a královopolské nádraží. Ve všední dny se výluka dotkne dvou třetin ze 60.000 lidí, kteří nádražím průměrně procházeli.

Dolní nádraží má novou čekárny i toalety

Lidé nyní musí sledovat v jízdních řádech, z jakého nádraží jejich vlak vyjíždí, případně na jakém končí a podle potřeby využít náhradní dopravu. Základním spojením hlavního a dolního nádraží je autobusová linka 61, která jezdí v pravidelném intervalu a v případě nárazové potřeby po příjezdu vlaku jsou připravené záložní autobusy. Na dolním nádraží pro tuto výluku vznikly nové čekárny, jsou zde pokladny i sociální zázemí.

Dopravu posílí i městské vlaky mez iŽidenicemi a hlavním nádražím

Dále jako náhradní doprava jezdí v pravidelném krátkém intervalu vlaky mezi židenickým a hlavním nádražím, některé zajíždějí až do Králova Pole. Odtud je také možné dostat se do centra a k hlavnímu nádraží tramvají s označením P6. Od hlavního nádraží jezdí také autobusové spoje E63 do Chrlic a E77 do Slatiny. Regionální autobusy také pokračují z Chrlic dále až k hlavnímu nádraží.

RegioJet zastavuje v Židenicích

Výluka se týká také vlaků RegioJetu, které pojedou přes dolní nádraží a zastaví i v Židenicích, stejný model volí i České dráhy pro dálkové vlaky mezi Prahou a Břeclaví.

Ve stanicích budou během výluky informátoři, kteří lidem pomohou zorientovat se ve změnách. Lidé si mohou také přečíst informace na internetu, nebo si vzít ve stanicích letáky s přehledem změn.

Oprava za víc jak dvě miliardy

Náklady na opravy mostů a na nové zabezpečovací zařízení budou 2,2 miliardy korun, zajistí bezproblémovou provozuschopnost hlavního nádraží do doby, než se postaví nové nádraží.

Foto MilujiBrno.cz

Štítky hlavní nádraží, Brno, výluka, Břeclav, Vyškov, Tišnov, RegioJet, České dráhy, Židenice, Chrlice, Praha

V Brně dnes začala největší výluka v historii hlavního nádraží  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.