Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno chce do čtyř let postavit P+R parkoviště pro 4500 aut za miliardu korun

Brno plánuje za necelou miliardu postavit devět záchytných parkovišť P+R se 4500 místy. Jejich cílem je, aby řidiči odstavili auto na okraji města a do centra se dostali městskou hromadnou dopravou. Primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO) prohlásil, že do března vznikne studie s podrobnostmi o parkovacích domech. Samotná parkoviště by měla být do roku 2022.

Podle Mrázka by mohla být třeba u Masarykova onkologického ústavu nebo u tenisových kurtů ve Sportovní ulici. Dříve se mluvilo o P+R u také firmy Zetor nebo u Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích.

Studii proveditelnosti parkovišť vypracovává městská společnost Brněnské komunikace. „Brněnské komunikace by měly zajistit veškeré podklady ohledně kapacity domů, majetkoprávních vztahů, takže by po dokončení studie mělo být jasné, za jakých podmínek a jakých investičních a provozních nákladů mohou parkoviště vznikat," uvedl Mrázek.

Brno má zatím jedno záchytné parkoviště u ústředního hřbitova. Už dřív se mluvilo o stavbě P+R parkovišť v městské části Královo Pole například u sportovních hal nebo u nádraží, v Líšni u firmy Zetor, ale také u bohunické nemocnice nebo v ulici Veveří u Sono centra.

Schválené lokality na Žlutém kopci, za Lužánkami a u Dětské nemocnice

„My jsme dnes schválili tři nové lokality. Je to Žlutý kopec pod onkologickým ústavem, ulice Sportovní vedle tenisových dvorců a pak Dětská nemocnice. Tam sice nebude přímo P+R parkoviště, ale parkoviště pro obsluhu nemocnice a také pro parkování rezidentů," uvedl Mrázek. V Brně v září začalo platit rezidentní parkování pro historické jádro, od listopadu se přidaly další lokality. Absenci záchytných parkovišť kritizovaly opoziční strany.

Kromě P+R parkovišť a parkovacích domů u nemocnic budou ještě další parkovací místa v centru, a to v podzemních garážích vznikajícího Janáčkova kulturního centra a další se plánují v ulicích Polní a Skořepka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Park and ride, parkoviště, stavba, Brno, brněnské komunikace, Richard Mrázek, ANO 2011, Zetor, Masarykův onkologický ústav, parkování, Fakultní nemocnice Brno, Dětská nemocnice FN Brno, Brněnské komunikace a.s., Brno-Bohunice

Brno chce do čtyř let postavit P+R parkoviště pro 4500 aut za miliardu korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.