Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rezidentní parkování funguje v Brně dobře, myslí si náměstek Mrázek

Rezidentní parkování, které se v týdnu v Brně rozšířilo do 41 ulic severně od historického centra, podle náměstka primátora Richarda Mrázka (ANO) plní účel a funguje dobře. Lidé, kteří zaplatili roční poplatek 600 korun za auto zrušený v minulém týdnu městskou radou, dostanou své peníze zpět během několika dní. O budoucnosti systému rozhodne nová brněnská koalice, která v něm plánuje změny.

Odbor dopravy bude podle Mrázka kontaktovat plátce, aby se s nimi domluvil, zda si přijdou pro hotovost, nebo budou chtít poslat peníze na účet. Parkování pro první auto rezidenta v dnes zavedených třech zónách je totiž do konce dubna zdarma. Za další vůz se platí podle dříve zveřejněného ceníku. Stejně tak musejí za auto zaplatit abonenti, tedy podnikatelé, kteří mají v místě provozovnu.

Parkovací oprávnění si dosud vyřídilo přes 2200 lidí. „Parkovacích míst bylo před malováním zón přes 3700, ubylo jich pouze 28. Zanikla pouze místa, kde se parkovalo nelegálně. Nejedná se ani o jedno procento, takže není pravda, že parkovací místa zanikají," řekl Mrázek.

Nezvykle prázdná Jaroška

Například frekventovaná třída kapitána Jaroše, kde měli dosud rezidenti dlouhodobě problém zaparkovat, byla dnes poměrně vyprázdněná. Lidé, kteří zde nebydlí, musejí za parkovací místo zaplatit. První hodina je zdarma, druhá za deset korun a třetí za 20 korun.

„Musejí zadat do aplikace či do automatu registrační značku auta a zaplatit," řekl Mrázek. Podle něj je cena příznivá pro ty, kteří si jen potřebují v místě něco vyřídit, a naopak dostatečně vysoká, aby odrazovala od dlouhodobého stání.

Rezidentní parkování nyní platí v historickém centru, které je ohraničené malým městským okruhem, a také ve třech dalších zónách, které jsou vymezené ulicemi Koliště, Milady Horákové, Traubova, Drobného, Pionýrská, Kotlářská, Úvoz a Údolní. Rezidenti a abonenti mohou parkovat ve své a sousední zóně. Kontrolu provádějí dvě auta, která ulicemi projíždějí a snímají registrační značky.

Lidé si nesprávně mysleli, že se rezidentní parkování zruší, míní náměstek

Jaký bude další osud systému, záleží na nové brněnské koalici, která se k němu staví negativně. „Bohužel možná právě kvůli diskusím o zrušení si část lidí ještě oprávnění nevyřídila. Myslím však, že systém je zvolený dobře a během půl roku se to ukáže. Toho se možná nová koalice bojí, protože lidé budou chtít, aby to zůstalo. Byl jsem na mnoha veřejných projednáních a spousta lidí volala po tom, aby už rezidentní parkování začalo fungovat," řekl Mrázek.

Autoři | Foto Michal Šindelář

Štítky mrázek, náměstek primátora, rezidentní parkování, parkování, Richard Mrázek, Brno, koalice, ANO 2011, Milada Horáková

Rezidentní parkování funguje v Brně dobře, myslí si náměstek Mrázek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.