Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dopravní podnik nakoupí 20 nových autobusů s klimatizací a USB porty. Nahradí staré Karosy

Brněnský dopravní podnik nakupí za 115 milionů korun 20 nových autobusů od automobilky Iveco. Jedná se o 15 naftových vozů Urbanway a pět dvoudveřových autobusů Crossway pro příměstské linky. Nové vozy přidělí podnik do medlánecké vozovny a nahradí jimi nejstarší autobusy Karosa a také Citelisy. Díky tomu z linek téměř zmizí vysokopodlažní autobusy.

Příměstské autobusy budou jezdit na linkách zajíždějících za hranice města a poslouží i komerční dopravě, o kterou roste zájem. Do provozu se nová vozidla mohou dostat asi kolem poloviny příštího roku.

Klimatizace a USB porty

Všechny autobusy už budou mít klimatizaci prostoru pro cestující a novinkou budou USB porty pro nabíjení drobné elektroniky. Autobusy by se měly objevit na linkách v severní a severozápadní části města a také na expresní lince E56.

„Příměstské autobusy potřebujeme na příměstské linky kvůli smlouvám v rámci krajské dopravy, ale hlavně pro komerční dopravu. V posledních letech roste zájem o stovky procent. Jedná se jak o klasickou zájezdovou dopravu, tak o dopravu dětí ze škol či školek po městě i na výlety. Jezdí s námi i důchodci na různé výlety okol Brna. Městské autobusy pro to nejsou vhodné, nové autobusy budou mít na sedadlech bezpečnostní pásy," řekl generální ředitel podniku Miloš Havránek.

Nyní se podle Havránka ukazuje jako dobré několik let staré rozhodnutí, poskytovat komerční dopravu ve výrazně větší míře než do té doby. „Zákazníci se k nám vracejí," uvedl.

Po delší době se jedná o nákup naftových autobusů. V posledních třech letech podnik nakupoval vozidla na stlačený zemní plyn, na naftu byly pouze minibusy. Masivní obměnu zhruba 300 kusové flotily si dopravní podnik mohl dovolit především díky evropským dotacím a rád by nyní každý rok kupoval zhruba 30 nových vozidel vzhledem k jejich desetileté životnosti.

Autoři | Foto BusPress.cz

Štítky dpmb, Iveco, autobusy, nákup, karosa, doprava, Dopravní podnik města Brna, Iveco Crossway, Irisbus Citelis, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik nakoupí 20 nových autobusů s klimatizací a USB porty. Nahradí staré Karosy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.