Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně má vzniknout nová vlaková zastávka v Obřanech

Nová vlaková zastávka na trati do Tišnova by se měla zažít stavět v Brně - Obřanech u mostu přes ulici Fryčajova možná už příští rok. Výrazně by se tak zkrátila dojezdová doba nejen do centra na hlavní nádraží, ale také například do Židenic či Králova Pole a Řečkovic. Proti MHD i automobilové dopravě by byl vlak bezkonkurenčně nejrychlejší, do všech zmíněných stanic by cesta trvala do deseti minut.

Podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřiny Šubové záleží na tom, jak dopadne ekonomické posouzení projektu. Pokud vyjde ve prospěch stavby, bude SŽDC vybírat dodavatele projektové dokumentace. O stavbě se začalo diskutovat ve druhé polovině loňského roku, letos v březnu SŽDC vybrala dodavatele technicko-ekonomické studie, kterou aktuálně dostala hotovou.

obranya373b446fea42d9d.jpg

„Po připomínkovacím řízení na SŽDC ji dostane Centrální komise ministerstva dopravy a má rozhodnout o dalším postupu," uvedl náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno).

Hollan o zastávku požádal kvůli dlouhodobým uzavírkám na silnici

Loni jako náměstek pro dopravu požádal i na popud starostky městské části Maloměřice a Obřany Kláry Liptákové (KDU-ČSL) železničáře o zřízení provizorní zastávky vzhledem k dlouhodobé uzavírce ulice Valchařské a výrazně ztíženým podmínkám dopravy z Obřan a Maloměřic. Uzavírka sice letos na podzim skončí, avšak brzy se má začít stavět na Tomkově náměstí část velkého městského okruhu, což opět lidem cestu z této části Brna ztíží. „Provizorní zastávku SŽDC odmítla, ale začala se zabývat stavbou trvalé zastávky," řekl Hollan.

Železniční doprava jako plnohodnotná součást veřejné dopravy po městě nabývá na oblibě v Praze, kde vzniklo již více zastávek a nové se plánují.

V Brně vznikla v roce 2006 zastávka pod sídlištěm Lesná jako jediná za poslední čtvrtstoletí. V plánu je zastávka ve Starém Lískovci v souvislosti s modernizací tratě to Zastávky. Další zastávky mají vzniknout při přestavbě brněnského uzlu, ať už to bude v jakékoliv poloze.

Foto Flickr.com | Zdroj ČTK

Štítky Obřany, vlaková zastávka, Brno, Správa železniční dopravní cesty, doprava, Matěj Hollan, Tišnov, Královo Pole, Židenice, Řečkovice, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně má vzniknout nová vlaková zastávka v Obřanech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.