Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kvůli opravě tramvajových tratí nepojede přes léto šalina do Líšně. Čekají nás i další změny v MHD

Největší letošní prázdninovou opravou tramvajových tratí v Brně bude úsek v Nezamyslově ulici kolem židovského hřbitova za 105 milionů, kvůli které nebudou jezdit tramvaje do Líšně a na Stránskou skálu. Některé opravy však dopravní podnik odložil na příští rok, aby nezhoršoval komplikovanou dopravní situaci ve městě. Celkově opravy tratí automobilovou dopravu v létě příliš nezatíží.

Osmička s koncem v Juliánově

Trať se bude opravovat od křižovatky s Táborskou až po výhybku, kde odbočuje trať na Stránskou skálu. Úsek je dlouhý 1,5 kilometru a větší část vede po samostatném tělese mimo ulici. Dopravní podnik za opravu zaplatí 105 milionů korun. V uliční části bude trať uložená tak, aby byla co nejméně hlučná. „Linku 8 ukončíme v Juliánově a od Dělnického domu posílíme pravidelné autobusové linky 55 a 78 do Líšně," vysvětlil náhradu za tramvaj provozní ředitel Jan Seitl.

Omezení od Moraváku k Dětské nemocnici a chytrá zastávka

Během prázdnin bude také přerušená doprava od Moravského náměstí směrem k Dětské nemocnici a bude se opravovat krátký úsek od Koliště ke křižovatce na Moravském náměstí za 14 milionů. Vzniknou zde nové bezbariérové zastávky a pokud se podaří najít dodavatele, umístí sem dopravní podnik pilotní chytrou zastávku. „Na interaktivní tabuli by člověk měl najít informace z dopravy, mohl by si naplánovat trasu, zobrazil by si jízdní řády," řekl generální ředitel Miloš Havránek. Kvůli opravám budou linky od Dětské nemocnice končit u křižovatky s Kolištěm.

S touto opravou souvisí rekonstrukce kolejového trojúhelníku před kostelem svatého Tomáše při ústí do Rašínovy ulice za 30 milionů. Trať se opraví a odhluční a poté se bude opravovat i vozovka.

Změna v tramvajových linkách

Kvůli těmto dvěma opravám bude jezdit přes léto z Moravského náměstí na Českou pouze linka 6. Linka 3 z Bystrce se na České změní na linku 5 a bude pokračovat po Pekařské k Ústřednímu hřbitovu v obvyklé trase.

Linka 4 bude jezdit odklonem od nádraží Husovou na Komenského náměstí. Linka 9 bude zcela mimo provoz a z Lesné bude jezdit do centra posílená linka 11 přes Cejl. Autobusové linky 67, N92 a N93 zavřený úsek objedou.

Do linkového provozu nezasáhne oprava tratě v ulicích Selská a Obřanská, protože kvůli opravě Valchařské zde jezdí náhradní autobusy. Za 72 milionů korun začnou přípravné práce už v těchto dnech, skončit se má v září tak, aby při otevření Valchařské bylo hotovo.

Nová smyčka v Obřanech

Zcela nově se postaví smyčka v Obřanech, zrekonstruuje se také smyčka v Maloměřicích a celá trať se nově odhluční. O další rok na jaro roku 2019 se znovu odkládá kvůli rozkopaným ulicím v okolí rekonstrukce kolejového trojúhelníku u Semilassa. „Déle už však čekat nemůžeme, protože je ve stavu, kdy by se mohlo stát, že nám Drážní úřad zakáže jej používat," řekl Havránek. Po pochůzkách a drobných udržovacích pracích se na příští rok také odloží rekonstrukce trati na Veveří, kde je nejhorší stav mezi Grohovou a Sokolskou.

Foto DPMB | Zdroj ČTK

Štítky šaliny, Líšeň, Stránská skála, Moravák, Česká, změny, MHD, Brno, oprava, léto, doprava, Dětská nemocnice FN Brno, Juliánov, Obřany, Drážní úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli opravě tramvajových tratí nepojede přes léto šalina do Líšně. Čekají nás i další změny v MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.