Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Jihomoravský kraj chce od dopravců, aby po stávce zaplatili pokutu

Jihomoravský kraj bude vyžadovat po dopravcích pokutu za to, že nevyjely některé autobusy. Novinářům to dnes řekla hejtmanova náměstkyně Taťána Malá (ANO).

Pokuta za smlouvu se pohybuje okolo milionu korun. „V každé smlouvě je pokuta za nepřistavení autobusu. V souvislosti s péčí řádného hospodáře nemáme ani žádnou jinou možnost než sankce po dopravcích tvrdě vyžadovat," uvedla Malá.

Dopravci jsou v reakci zatím zdrženliví. Podle ní se porušení smluv týká necelé desítky dopravců. „Tuto povinnost máme ze zákona. Kdybychom se vymáhání sankce vyhnuli, byli bychom sankciováni my. Je to naše povinnost," uvedla Malá.

Kraj podle ní vyčíslí sankce na základě jednotlivých smluv. „Dopravce pak dostane vyčíslení o sankci. Bude tam pravděpodobně smluvní pokuta a bude povinen to uhradit," doplnila Malá. Na sankce několikrát upozorňovala. „Náměstka zodpovědného za dopravu Romana Hanáka jsem několikrát upozornila na to, že je potřeba, aby o tom dopravci věděli a byli si vědomi toho, že kraj nemá jinou možnost, než sankce vyžadovat," zdůraznila Malá.

Na linky dnes nevyjely autobusy pěti dopravců, jsou to Bors Břeclav, VYDOS BUS, Tourbus, ČAD Blansko a ČSAD Kyjov Bus. David Grund z Tourbusu řekl, že nastalou situaci budou řešit s příslušným náměstkem Hanákem a hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO). Ředitel ČAD Blansko František Šebela nechtěl situaci komentovat.

Kraj podle Malé udělal maximum, co mohl. „Vyplatil každému dopravci pět milionů tak, aby se kvůli smlouvám nedostal do rozporu se zákonem. Je potřeba říct, že odboráři klepou na špatné dveře. Chyba je u dopravců. Pokud vysoutěžili cenu a nejsou schopni unést legislativní změnu, měli by smlouvy vypovědět a uzavřít nové," řekla Malá.

Hanák uvedl, že kraj vypovězení smlouvy a uzavření nové dopravcům nabídl, většina ale zvolila dodatek do smluv. Smlouvu vypověděl podle něj pouze jediný dopravce, a to VYDOS BUS, který obstarává podoblast jihovýchod, což je tedy část Slovácka. Podle Hanáka bude dopravce zajišťovat dopravu nadále ve výpovědní lhůtě 30 měsíců, do té doby najde kraj nového dopravce.

Očekáváme, že se dopravci přidají k tomuto jednomu a budeme soutěžit znovu pro ty oblasti, kde to dopravci nejsou schopni vykrýt," dodal Hanák.

Kvůli stávce řidičů autobusů za vyšší mzdy na jižní Moravě dnes nejezdí 67 linek z 225. Jsou to meziměstské linky a MHD v okresních městech mimo Brno, v krajském městě jezdí autobusy bez omezení. Proti středečnímu předpokladu někteří řidiči přišli do práce, vyjede tedy více spojů na částečně omezených linkách, kterých je 61.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, sankce, Taťána Malá, ANO 2011, Tourbus, a.s., ČAD Blansko a.s., Bohumil Šimek, František Šebela, BORS Břeclav a.s., VYDOS BUS a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj chce od dopravců, aby po stávce zaplatili pokutu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.