Počasí dnes26 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Dietrichsteinová uspěla ve sporu s Mikulovem. Soud rodu přiřkl vlastnictví hrobky

Mercedes Dietrichsteinová uspěla s žalobou ve sporu s Mikulovem na Břeclavsku, Krajský soud v Brně rodu dnes pravomocně přiřkl vlastnictví Dietrichsteinské hrobky. Potvrdil rozhodnutí břeclavského okresního soudu z loňského podzimu, proti kterému se Mikulov odvolal. Dietrichsteinové o hrobku přišli po 2. světové válce. Od 90. let je ve vlastnictví Mikulova, který do její opravy investoval desítky milionů korun.

Dietrichsteinová u soudu osobně nebyla. Spor trvá léta. Břeclavský okresní soud v roce 2015 zamítl restituční žalobu Mercedes Dietrichsteinové, která žádala po radnici v Mikulově vrácení rodové hrobky, dalších pěti objektů ve městě a asi 200 pozemků. Odvolací krajský soud o dva roky později rozsudek potvrdil, výjimkou byla ale hrobka.

Podle odvolacího soudu se okresní soud měl v případě hrobky věnovat tomu, zda je silnější právo na odnětí vlastnického práva, nebo zda bylo porušeno právo na rodinný a soukromý život. Okresní soud dal v dalším jednání loni v říjnu zapravdu Dietrichsteinové, rozhodnutí dnes krajský soud potvrdil.

Podle předsedy senátu Libora Daňhela právo na rodinný a soukromý život je v tomto případě silnější. „Právo žalobkyně je natolik významné, že není možné jej narušit takovým způsobem, jakým jej narušil československý stát,“ uvedl soudce.

Mikulov se s rozhodnutím soudu podle právní zástupkyně města Jany Bendové Maruškové neztotožňuje, zváží podání dovolání. „Vyhodnocení dalšího postupu bude věcí doručení rozhodnutí, jeho odůvodnění a konzultace s klientem,“ uvedla právnička.

Soud v Břeclavi rozhodl letitý spor. Mikulov vrátí Dietrichsteinové rodinnou hrobku

Mercedes Dietrichsteinová uspěla s žalobou ve sporu s Mikulovem na Břeclavsku, okresní soud rodu přiřkl vlastnictví Dietrichsteinské hrobky. Dietrichsteinové o ni přišli po druhé světové válce. Hrobku má od 90. let ve vlastnictví Mikulov, na...

Právní zástupkyně Dietrichsteinové Magdalena Dvořáková Cilínková uvedla, že rozhodnutí soudu napravilo desítky let trvající nežádoucí stav. „Jsem přesvědčena, že klientka bude mimořádně šťastná, že hrobka se po tolika letech a po takovém úsilí navrací do rukou rodiny. Dnešní rozhodnutí krajského soudu napravuje desítky let trvající nežádoucí stav. Předpokládáme, že město Mikulov bude podávat mimořádné opravné prostředky, nicméně předpokládáme, že i v budoucnu u těchto dalších instancí budeme úspěšní a hrobka zůstane rodině,“ uvedla právnička.

Hrobka bývalých majitelů mikulovského panství je kulturní památkou, vznikla v 18. století na základech vyhořelého kostela svaté Anny. Město nemovitost převzalo v 90. letech minulého století a investovalo do jejích oprav téměř 70 milionů korun. Další peníze stála údržba a provoz. Hrobka je jednou z nejvýznamnějších památek v Mikulově. Město ji provozuje jako pietní místo s prohlídkovým okruhem. Mercedes Dietrichsteinová do hrobky v roce 2017 uložila urny s ostatky svých rodičů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Mikulov

Štítky soud, správa, památky, restituce, Dietrichsteinové, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dietrichsteinová uspěla ve sporu s Mikulovem. Soud rodu přiřkl vlastnictví hrobky  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.