Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Kvalita vody v Brněnské přehradě je dobrá, libují si vodohospodáři

Kvalita vody na Brněnské přehradě je dobrá, voda je vhodná ke koupání, změna systému provzdušnění podle vodohospodářů funguje efektivně. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

O kvalitu vody se ještě v loňské koupací sezoně staralo 15 míchacích věží, dalších pět bylo vzduchovacích. Na konci sezony vodohospodáři instalovali novou míchací věž do Rakovecké zátoky a vyměnili pět vzduchovacích věží za míchací.

„Zvýšení počtu míchacích věží z původních 15 na současných 21 má za cíl, aby se teplá a okysličená voda u hladiny, ve které se sinicím daří, promíchala s chladnější, což zpomaluje rozvoj sinic a současně pozitivně okysličuje spodní bezkyslíkaté vrstvy nádrže. Monitoring nám potvrdil, že míchací věže mají z hlediska možného zabránění rozvoje sinic větší účinnost než věže vzduchovací,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Hodnocení kvality vody na pěti koupacích místech nádrže je podle Krajské hygienické stanice na stupni číslo jedna, voda je tedy vhodná ke koupání. „Známkou číslo jedna hodnotila Krajská hygienická stanice vodu v nádrži v měsíci červnu i v předchozích letech. V letošním roce však byla situace v jarních měsících odlišná. Kvůli teplému počasí koncem března a začátkem dubna dosahovala voda v nádrži téměř dvakrát vyšší teploty než v loňském roce. I z tohoto důvodu jsme spustili provoz systému už v polovině dubna,“ doplnil Gargulák. V polovině dubna loňského roku dosahovala voda v nádrži teploty přibližně osmi stupňů Celsia, ve stejném období letošního roku to bylo 15 stupňů Celsia.

Na Brněnské přehradě odstartovala plavební sezona. Lodní flotila letos popluje i o podzimních prázdninách

Slavnostním nástupem osmi kapitánů a symbolickým odemknutím Brněnské přehrady dnes dopoledne odstartovala 78. lodní sezona, která letos potrvá do 30. října. I přes studené počasí se v bystrckém přístavišti sešlo okolo 500 lidí, kteří vypluli na...

Hygienici hodnotí jakost vody po celou koupací sezonu. Zda se vodohospodářům podaří udržet kvalitu vody tak, aby byla voda vhodná ke koupání, závisí na řadě vnějších vlivů. „Vodní nádrž je živý organismus. Kromě vysokých teplot a množství vody mohou její kvalitu negativně ovlivnit například splachy z přívalových srážek. Opatření probíhající na Brněnské přehradě jsou však plně funkční a budou v provozu až do konce koupací sezony. Současně je třeba upozornit, že provoz opatření není trvalým řešením, neboť neřeší příčinu, ale pouze důsledek znečištění povrchových vod. Základem pro dobrou kvalitu vody v nádrži je nezbytně nutné pokračovat v odstraňování komunálních, průmyslových i zemědělských zdrojů znečištění v povodí nad vodní nádrží,“ upozornil Gargulák.

Na čisticím systému, který spočívá v provozu věží a dávkování síranu železitého, se finančně rovným dílem podílejí Brno a Jihomoravský kraj. Každoročně uvolňují ze svého rozpočtu dohromady 16 milionů korun. Provoz zajišťuje Povodí Moravy. Dvacítka věží v přehradě funguje od roku 2010.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jižní Morava

Štítky voda, počasí, Brno, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody v Brněnské přehradě je dobrá, libují si vodohospodáři  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.