Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Hodonínská zoo přišla o měsíční lvíče. Matka mláděte ztratila mléko

Zoo Hodonín přišla o mládě lva berberského, ani druhý pokus o odchov tak nebyl úspěšný. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí zahrady Ivo Cencinger. Dvojice lvů berberských v expozici zoo loni nahradila smetanově zbarvené lvy jihoafrické.

Samice lva po měsíci od porodu přišla do říje a ztratila mléko. Mládě, do té doby vitální, začalo ztrácet na váze a zesláblo. Zoologové se snažili podáváním hormonů laktaci u lvice obnovit, ale bez výsledku.

„Mládě bylo apatické a se známkami střevní infekce, proto jsme po dohodě s veterináři z humánních důvodů přistoupili k eutanázii,“ uvedla zooložka Zdenka Vavrysová. „Určitě ale u samice nastal posun k lepšímu. Zatímco u prvního mláděte byla nejistá a bez laktace, o druhé se vzorně starala a lvíče prospívalo. To, že mladá lvice ztratí mládě není ničím neobvyklým, pokud by ale v dalším vrhu bylo více mláďat, bylo by to pro odchov optimálnější,“ doplnila.

V Hodoníně se narodilo vzácné lvíče. Pod neustálým dohledem chovatelů prospívá a začíná chodit

V hodonínské zoo se na konci dubna páru lvů berberských narodilo mládě. Lvíče patří k druhu, který byl v přírodě vyhuben a nyní přežívá jen ve speciálních programech, je proto pod neustálým kamerovým dohledem.

Lev berberský byl už v přírodě vyhuben, přežívá jen díky záchovným programům v zoologických zahradách. Jeho odchov je z genetických důvodů náročnější. Mladý pár získala Zoo Hodonín vloni na jaře z Plzně a německého Neuwiedu. Existují přitom snahy o návrat tohoto druhu do rezervací prostřednictvím repatriačních programů.

Návštěvníci budou postrádat také jednoho z dvojice psů hřivnatých. Zatím není k dispozici pitevní zpráva, existuje ale podezření na klíšťovou nákazu nebo mrtvici. Zoo má ale zájem pokračovat v chovu těchto zvířat a je už v kontaktu s koordinátorem pro získání chovného páru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zoo Hodonín

Štítky příroda, lev, zvíře, zoo, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodonínská zoo přišla o měsíční lvíče. Matka mláděte ztratila mléko  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.